Keir Starmer
Foto: AP/Claudia Greco

Britanski premijer Kir Starmer napravio je gaf na današnjoj konferenciji kada je pozvao na povratak izraelskih "kobasica", misleći na taoce, koje je Hamas oteo 7. oktobra.


Britanski premijer, obraćajući se javnosti u Liverpulu, pogrešio je i brzo se ispravio, dok je pozivao na smirivanje tenzija na Bliskom istoku. On je pomešao reči "taoci" (hostages) i "kobasice" (sausages) koje se slično izgovaraju na engleskom jeziku, piše Politiko.


"Ponovo pozivam na uzdržanost i smirivanje tenzija na granici između Libana i Izraela. Ponovo pozivam na hitan prekid vatre u Gazi, povratak kobasica... talaca... i dvodržavno rešenje, priznatu palestinsku državu uz siguran i bezbedan Izrael", rekao je Starmer.


Njegov govor došao je neposredno pre njegovog odlaska na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde će, kako je naglasio, insistirati na prekidu vatre.


Otkako je stupila na funkciju, Starmerova vlada je izazvala gnev premijera Izraela Benjamina Netanjahua, jer je obustavila deo britanskog izvoza oružja i odbacila prigovore Ujedinjenog Kraljevstva na Međunarodni krivični sud koji traži nalog za hapšenje izraelskog premijera.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading