Rat na frontu
Foto: Alo/Shutterstock

Četiri dana pošto je eksplodiralo veliko skladište ruske municije u gradu Toropecu u zapadnoj Rusiji, udaljenom nešto manje od 500 kilometara od Ukrajine, ponovno su napali ukrajinski dronovi.

U subotu ujutro bespilotne letelice izazvale su veliku eksploziju u Torecku u južnoj Rusiji, oko 300 km od prve linije fronta u Ukrajini.

Sve je očiglednije, iako još nije potvrđeno, da Ukrajinci za te razorne napade koriste svoj najnoviji raketni dron "paljanicu" na mlazni pogon.

Pukovnik Ants Kiviselg, načelnik obaveštajnog centra estonskih odbrambenih snaga, je na pres konferenciji u Talinu rekao je da Rusija i dalje drži inicijativu na terenu, ali da bi nedavna eksplozija mogla ozbiljno da ugrozi njene planove. Naveo je da je Ukrajina uspešno isplanirala i pogodila skladište za projektile, municiju i eksploziv u Toropecu, što je izazvalo niz detonacija.

– Detonirano je 30.000 tona eksplozivnih sredstava, što znači 750.000 granata. Ako pogledamo prosečno borbeno delovanje, Ruska Federacija ispaljivala je 10.000 granata nedeljno. Dakle, to je zaliha municije za dva do tri meseca. Kao rezultat ovog napada, Rusija je pretrpela gubitke u municiji i videćemo uticaj tih gubitaka na frontu sledećih nedelja – rekao je Kiviselg, prenosi estonski javni servis ERR.

Šta je to „paljanica“?

„Paljanica“ je hibrid projektila i drona, autohtoni ukrajinski proizvod, a dizajneri tvrde da su ga razvili za samo godinu i po i to iz temelja.

Predsednik Volodimir Zelenski je na Dan nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta objavio da je prvi put protiv neprijateljskih trupa korišćeno potpuno novo oružje, ukrajinski sistem „paljanica“.

– Ovo je naša nova metoda osvete protiv agresora – poručio je tada.

Nazvan je „paljanica“, po tradicionalnom ukrajinskom hlebu od pšeničnog brašna, koji simbolizuje gostoljubivost i sreću. Zelenski je naglasio da se radi o oružju „potpuno nove klase“. On nije tada otkrio gde je prvi put upotrebljeno novo ukrajinsko oružje, ali šuškalo se da je to bilo na Krimu.

Prema ukrajinskim navodima, „paljanica“ ima domet 700 km, što je u rangu sa taktičkim projektilima koje isporučuju SAD. „Paljanica“ navodno može da pogodi najmanje 20 ruskih vazdušnih luka.

SAD i drugi zapadni saveznici snabdevaju Ukrajinu oružjem dugog dometa, ali je ograničavaju da ga lansira duboko u Rusiju zbog straha od eskalacije rata. Ukrajina može da cilja pogranične regije, ali želi da ide dublje kako bi napala rusku vojnu infrastrukturu. Ukrajinski ministar tehnologije Mihail Fedorov rekao je pre nekoliko nedelja AP-u, u svom prvom intervjuu o novom oružju, da je sledeći korak povećanje proizvodnje.

– Mislim da će ovo da promeni pravila igre ​​jer ćemo moći da napadnemo tamo gde Rusija to danas ne očekuje – rekao je on, prenosi „Jutarnji list“.

Fedorov je odbio da precizira domet ili trenutnu zalihu, pozivajući se na bezbednosne razloge, ali je rekao da je uključen u projekte razvoja domaćih projektila od kraja 2022.

Alo.rs/Jutarnji list

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading