azot-oksid
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Popularnost upotrebe azot-oksida ponovo je porasla među mladima, koji ga rekreativno konzumiraju zbog brzog i kratkotrajnog osećaja euforije, opuštenosti i odvojenosti od stvarnosti, prenosi CNN.

Opasan trend zabeležen je i na snimcima iz SAD, gde je trenutno najpopularniji jedan proizvod namenjen za kulinarsku upotrebu – tačnije stvaranje šlaga za kafe i deserte.

Kompanija je morala da zaustavi prodaju svojih proizvoda, koji su lako dostupni u većini prodavnica, navodeći duboku zabrinutost zbog nedavnih vesti i objava na društvenim mrežama. Portparol je dodao da uslovi korišćenja i prodaje strogo zabranjuju nelegalnu upotrebu, jer predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike.

Takva zloupotreba među mladima nije novost, ističe za CNN profesorka psihijatrije Gejl Salc sa Univerziteta Kornel. 

Studije pokazuju brz porast zloupotrebe u SAD i Velikoj Britaniji, posebno među ljudima između 16 i 24 godine. Ujedinjeno Kraljevstvo je takođe uvelo zabranu, pošto je azot oksid bio druga najpopularnija droga u 2020., iza kanabisa.

Popularnost ovakvih proizvoda u Holandiji povezana je sa sve većim brojem slučajeva mladih koji dolaze u bolnice sa neurološkim tegobama. Saltz objašnjava da pritisak vršnjaka, u kombinaciji sa radoznalošću, može motivisati tinejdžere da zloupotrebe azot oksid.

- Sve ove stvari mogu da motivišu tinejdžere da probaju supstancu zbog koje se osećaju ushićeno. Put do izloženosti je znatno proširen zahvaljujući društvenim mrežama – napominje profesorka psihijatrije za Si-En-En.

 

 

TikTok pokušava da zabrani korisnicima da gledaju sadržaj koji je rezultat pretraživanja termina Galaksi gas, usmeravajući ih na linije za pomoć i informacije o zdravstvenim efektima. Video snimci koji zaobilaze cenzuru imaju milione pregleda.

Salc je za Si-En-En objasnila da se azot-oksid koristi u medicinskim procedurama u sporom obliku, što ne poništava snabdevanje kiseonikom. Pošto veći i brži unos može da zameni kiseonik, potencijalne posledice su gubitak svesti, srčani udar, glavobolja, mučnina, gubitak koordinacije i povraćanje.

Dugoročno, mogu se pojaviti problemi kao što su oštećenje mozga i nerava, anemija, paraliza, nedostatak vitamina B12 i zavisnost. Ona savetuje roditelje da često vode otvorene razgovore sa svojom decom o zavisnosti i zloupotrebi supstanci, najbolje pre dvanaeste godine.

Ona dodaje da su znaci da dete zloupotrebljava azot oksid napadi smeha, neobjašnjivo i bizarno euforično raspoloženje, povećani finansijski izdaci, pojačana želja da bude samo i pad školskog uspeha.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading