KINA JE ISPALILA BALISTIČKU RAKETU Krenula ka Tihom okeanu
Printscreen

Raketa je lansirana danas i "sletela je u očekivana morska područja", saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane, dodajući da je probno lansiranje "rutinsko" i "deo godišnje obuke".

Tip rakete i putanja njenog leta ostali su nejasni, ali kineski državni mediji navode da je Peking "unapred obavestio susedne zemlje".

Analitičari kažu da je nazivanje testa "rutinom" iznenađujuće jer je Kina poslednji put izvela test u međunarodnim vodama 1980. godine.

"Osim ako nešto nisam propustio, mislim da je ovo prvi put u dugo vremena da se to dogodilo i da je tako prijavljeno", objavio je Ankit Panda, stručnjak za nuklearno oružje iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, na platformi Iks.

Japan: Nastavićemo da prikupljamo i analiziramo informacije

Kineska testiranja nuklearnog oružja obično se odvijaju unutar zemlje, a Kina je ranije testirala ICBM rakete u pustinji Taklamakan u regionu Sinđang.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da nije bilo štete na njenim brodovima.

"Nastavićemo da prikupljamo i analiziramo informacije o kretanju kineske vojske i preduzećemo sve moguće mere predostrožnosti", saopštilo je ministarstvo, prenosi japanska televizija NHK.

Poslednji put kada je Kina izvela takav test, projektil je preleteo 9.070 kilometara i sleteo u Pacifik. Taj test je uključivao 18 kineskih pomorskih brodova i još se smatra jednom od najvećih kineskih pomorskih vežbi.

Džon Ridž, američki analitičar odbrane, rekao je da je Kina možda sprovela test kao neku vrstu "signala Sjedinjenim Državama".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading