Si Đinping
Foto: AP/Ludovic Marin (POOL)

Raketa je lansirana danas i pala je u „očekivane morske zone“, navelo je Ministarstvo odbrane Kine, dodajući da je test bio „rutinski“ i deo godišnje obuke. Vrsta rakete i njena putanja nisu precizirani, ali kineski državni mediji tvrde da je Peking unapred obavestio susedne zemlje.

Analitičari smatraju da je iznenađujuće nazvati test „rutinskim“, s obzirom da je Kina poslednji put sprovodila ovakve testove u međunarodnim vodama 1980. godine. „Ako ništa nisam propustio, mislim da je ovo prvi put posle dugog vremena da se nešto ovako desilo i da je zvanično objavljeno“, izjavio je Ankit Panda, stručnjak za nuklearno oružje pri Karnegi fondaciji za međunarodni mir, na platformi X.

Japan: Nastavićemo prikupljanje i analizu informacija

Kineska testiranja nuklearnog oružja obično se obavljaju unutar zemlje, a prethodno su ICBM rakete testirane u pustinji Taklamakan u regionu Sinđijang. Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da nije bilo štete na njihovim brodovima.

„Nastavićemo prikupljanje i analizu informacija o aktivnostima kineske vojske i preduzećemo sve moguće mere opreza“, navelo je ministarstvo, prema izveštajima japanske televizije NHK. Kina je prethodni sličan test sprovela raketom koja je preletela 9.070 kilometara i sletela u Pacifik.

Taj test je uključivao 18 kineskih mornaričkih brodova i još uvek se smatra jednom od najvećih kineskih pomorskih vežbi. Džon Ridž, odbrambeni analitičar iz SAD-a, ocenio je da je Kina možda sprovela ovaj test kao vid „signala Sjedinjenim Državama“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading