Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ako ih dobiju, moći će da pogode bilo koji brod u Crvenom moru

Iran je zatražio od Rusije da snabde šiitske Hute, pobunjenike u Jemenu. naprednim protivbrodskim projektilima P-800 Oniks, prenosi Rojters.

Više izvora kaže da Rusija još nije odlučila da prenese rakete P-800 Oniks – što bi omogućilo Hutima da preciznije gađaju trgovačke brodove u Crvenom moru i povećaju pretnju ratnim brodovima SAD i Evropske unije koji se nalaze u toj oblasti.

Kako Rojters ističe, pitanje slanja P-800 Oniks je prošlog jula izvestio Volstrit džornal, uz napomenu da Rusija razmatra mogućnost slanja projektila.

Međutim, tada se nije pominjala uloga Irana kao posrednika.

Kako prenose mediji, dva regionalna zvaničnika koji navodno znaju za razgovore rekli su da su se Huti najmanje dva puta ove godine sastali sa ruskom delegacijom u Teheranu i da se razgovaralo o obezbeđivanju desetina raketa P-800 Oniks, koje imaju domet od oko 300 kilometara,

 - Novi sastanci u glavnom gradu Irana očekuju se u narednim nedeljama - tvrde neimenovani zvaničnici.

"Bezbedonosni rizik"

Zvaničnik američkog Pentagona rekao je da bi bilo kakvi napori da se ojačaju sposobnosti Huta „potkopali međunarodni interes za globalnu slobodu plovidbe i stabilnost u Crvenom moru i širem Bliskom istoku“.

Jedan od podsticaja za Moskvu da naoruža Hute je – prema tri izvora na koja se poziva Rojters – mogućnost da zapadne države odluče da ukinu svoje rezerve u pogledu ukrajinske upotrebe raketa dugog dometa unutar ruske teritorije.

Visoki američki zvaničnik rekao je da su pregovori Rusije i Huta „izgleda povezani sa našim stavom u Ukrajini i onim što smo voljni ili ne voljni da uradimo“ u vezi sa zahtevima Kijeva da ukine ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa koje su SAD obezbedile za napad mete duboko u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u junu da bi Moskva mogla da pošalje napredno oružje dugog dometa — slično onome koje SAD i njihovi saveznici daju Ukrajini — zapadnim protivnicima širom sveta.

P-800 Oniks

P-800 Oniks se smatra jednom od najnaprednijih protivbrodskih raketa na svetu, dizajniranih da krstare blizu površine mora kako bi se izbegla detekcija, pri više od dvostruko većoj brzini od zvuka, što otežava presretanje.

Brzina: do 2,6 maha (3.182 km/h)

Domet: 120 km (mala visina) do 600 km (velika visina)

Težina bojeve glave: do 300 kg 

Fabijan Hinc, stručnjak za balističke rakete na Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je da bi ruski transfer P-800 Oniksa Hutima poremetio regionalnu bezbednosnu igru .

- P-800 je mnogo sposobniji sistem od protivbrodskih balističkih raketa i krstarećih raketa koje su Huti do sada koristili - rekao je Hinc. Ne samo da bi Huti mogli da ih lansiraju protiv američkih, britanskih i drugih ratnih brodova koji štite trgovačke brodove u Crvenom moru, već bi mogli da se koriste i kao oružje za kopneni napad protiv, recimo, Saudijske Arabije, smatra on.

(Alo, Reuters, Pronews)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading