Vladimir Putin
Foto: Alo/EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Jedna od ključnih tema je sve veća uloga regiona u razvoju izvoznog potencijala zemlje.

Prema rečima ruskog predsednika, svetska trgovina i globalna privreda se aktivno menjaju a među liderima su zemlje Globalnog juga, kao i one koje se dinamično razvijaju i učestvuju u perspektivnim integracionim asocijacijama, poput BRIKS-a.

"G7 je 1992. godine imala 45,5 odsto globalnog BDP-a. A već 2022. godine – 30,5 odsto. Bilo je 45,5, a sada je 30. Prognoza za 2028. godinu je pad na je 27,9 procenta", rekao je Putin.

"Sa druge strane, zemlje BRIKS bez novih članica su 1992. godine imale udeo u svetskom BDP-u 16,7 odsto, a 2022. godine – 31,4 odsto. Prognoze za 2028. godinu ukazuju da će taj broj iznositi 33,8 procenta", naveo je Putin.

U pitanju je objektivan proces koji nije vezan za trenutnu situaciju, pa čak ni sukobe, rekao je Putin i doda da je situacija potpuno drugačija ako se u obzir uzmu nove članice BRIKS-a.

"Poznato je da je Rusija aktivan učesnik u međunarodnoj trgovini. Uprkos objektivnim poteškoćama sa kojima se trenutno suočava rusko preduzetništvo, razvijamo biznis sa partnerima iz inostranstva, jačamo i širimo geografiju saradnje sa predvidljivim, pouzdanim partnerima koji, kao i Moskva, poštuju svoje nacionalne interese", rekao je ruski predsednik.

Sada se u svetu formiraju tržišta budućnosti u čijoj osnovi leže snažna strateška partnerstva, naveo je ruski predsednik.

U prvih sedam meseci ove godine, neenergetski izvoz je nastavio da raste i porastao je za još pet odsto, na 89,8 milijardi dolara, naveo je Putin.

U nekim oblastima, poput snabdevanja hrane, Rusija je već postala jedan od vodećih svetskih izvoznika, dodao je predsednik.

Rusija sa svojim stranim partnerima planira da širi korišćenje nacionalnih valuta i plaćanje kroz klirinške platne sisteme i platforme, ukazao je Putin.

Pronalaženje rešenja za te potrebe zahteva vreme, s obzirom da su vodeći trgovinski partneri Ruske Federacije čvrsto integrisani u aktuelni globalni finansijski sistem, objasnio je Putin.

Međutim, širom sveta se radi na stvaranju takozvane "nadnacionalne platne infrastrukture", rekao je Putin i naglasio da mnoge zemlje i regioni sveta uveliko rade na tome.

Radi se na stvaranju mogućnosti za korišćenje digitalnih valuta centralnih banaka i digitalnih finansijskih sredstava, objasnio je Putin i naglasio da će takav sistem funkcionisati neprekidno i nezavisno od trećih zemalja.

Borba sa logističkim barijerama

Poslednjih godina povećani su troškovi ruskih izvoznika za pretovar proizvoda, poskupeli su brodski prevoz i osiguranje i slično, što direktno utiče na cenu, a samim tim i na konkurentnost domaćih proizvoda u inostranstvu, objasnio je Putin.

Zato je neophodno boriti se sa logističkim barijerama i obezbediti transportnu povezanost od prvog do poslednjeg kilometra, a pre svega sa perspektivnim tržištima Globalnog juga, Afrike i Latinske Amerike, ukazao je predsednik.

S tim ciljem Rusija razvija nove rute i međunarodne transportne koridore, kao što su Sever-jug, koridore u pravcu Azovskog i Crnog mora i, sa druge strane, Istoka, kao i Severni morski put, naveo je Putin.

Pritom, dodao je Putin, Rusija u okviru Evroazijske ekonomske zajednice širi zone slobodne trgovine sa stranim partnerima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading