radovan karadžić
Foto: Printscreen/YouTube/ AP Archive

Smailović je istakao da je bjelopoljska književna nagrada “Risto Ratković” jedna od najznačajnijih međunarodnih pesničkih nagrada u Crnoj Gori i regionu, koja se za poeziju dodeljuje punih 54 godine, a koju su dobili brojni pisci iz zemlje, regiona i sveta.

“Nažalost, sjenku na ovu prestižnu nagradu i institucije kulture koje su je ustanovile i koje je dodjeljuju svake godine (JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” Bijelo Polje i JU “Kuća Rista Ratkovića”), ali i mrlju na obrazu Bijelog Polja, baca činjenica da je svojevremeno, ratne 1993. godine, dodijeljena sada presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina, od kojih su neki vršeni upravo u trenutku dodeljivanja nagrade, ali i zbog genocida u Srebrenici”, naveo je.

Dodao je da smatraju da je ova nagrada Radovanu Karadžiću dodeljena iz čisto političkih i ideoloških razloga.

“I to u vrijeme kada je pod njegovom komandom Sarajevo sa okolnih brda držano pod opsadom, kada su ubijana djeca i civili, a nakon što je spaljena Vijećnica sa dva miliona knjiga, časopisa i rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Dodijeliti nagradu njemu za pjesmu sa stihom “Siđimo u gradove da bijemo gadove” ne može imati apsolutno nikakve veze sa kulturom, umjetnošću, poezijom, te vrijednostima i etikom koji su neodvojivi od nagrada i vrijednosti i etike kojima ustanovljivač nagrade teži”, istakao je.

Kako je kazao, zbog te činjenice, mnogi pisci, poput Marka Vešovića, Jevrema Brkovića, Sretena Perovića i Ismeta Rebronje, odbili su da prime ili su se odrekli ranije im dodeljene nagrade “Risto Ratković”.

“A prva asocijacija na pomen nagrade kod mnogih je ratni zločin i ratni zločinac, a ne poezija. Oduzimanjem ove nagrade, sprala bi se mrlja sa ove nagrade, ali i Bijelog Polja te, ključno, poslala poruka da vrijednosti koje promoviše ustanovljivač nagrade nisu zločini, genocid i spaljivanje knjiga, već mir, tolerancija i suživot”, naglasio je.

Zato će pokrenuti inicijativu za oduzimanje književne nagrade “Risto Ratković” Radovanu Karadžiću.

“Oduzimanjem nagrade pravosnažno osuđenom ratnom zločincu, želimo da promovišemo vrijednosti modernog svijeta i da se pridružimo naporima UN u podizanju svijesti o opštoj neprihvatljivosti genocida kao sredstva za rješavanje konflikata, ali i da sačuvamo samu nagradu, institucije koja je dodjeljuje, Bijelo Polje i Crnu Goru. Očekujemo podršku svih političkih partija i nadležnih institucija u Opštini, ali i književnika, intelektualaca, nevladinih organizacija i slobodnih građana i pojedinaca koji smatraju da ratni zločinac ne može biti laureat prestižne nagrade poput ove”, poručio je Smailović.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1769719/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading