Vladimir Putin
Foto: Printscreen/Foto: Shutterstock/ilustracija

Dan ranije je ohladio žar najagresivnijih političara prema Rusiji vestima da je Ruska Federacija ažurirala svoju nuklearnu doktrinu i da nema potrebe da tera Moskvu da pritisne zloglasno crveno dugme.

Putin je danas, na Ruskoj energetskoj nedelji, preneo novu poruku: beskorisno je pokušavati da istisne Rusku Federaciju sa globalnog energetskog tržišta i uvede sankcije.

Političari i stručnjaci potvrdili su za URA.RU da Zapad rasipa energiju. Na sedmom REV učestvuje više od četiri hiljade ljudi, predstavnika preko 50 zemalja, uključujući i afrički kontinent.

Ponovo su među gostima talibani (Talibani su teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), sa kojima Ruska Federacija sistematski nastavlja da uspostavlja veze.

talibani

YouTube/ Al Jazeera English

 

Ovoga puta Putin se ograničio na govor na plenarnoj sednici. Diskusija nije planirana — raspored rada je i dalje gust.

Tako je posle plenarne sednice Putin požurio u Kremlj na razgovore sa predsednikom Ekvatorijalne Gvineje. Ali oni su se sreli ranije — u Moskovskom Manježu, gde je Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (čovek koji zna ponešto o borbi: jednom je došao na vlast kao rezultat vojnog udara — zbačen je diktatorski režim njegovog ujaka) takođe učestvovao na plenarnoj sednici foruma.

Putin je svoj govor započeo rečima da je ovaj forum „odlična prilika za uspostavljanje novih kontakata“. Prema njegovim rečima, mirno i jasno funkcionisanje energetskog sektora stvara osnovu za ekonomski razvoj. Ove reči postale su uvod u glavne tačke današnjeg govora ruskog predsednika.

Zapad je, naglasio je Putin, koncentrisao u svojim rukama „inovativna rešenja za vađenje sirovina, logistiku, osiguranje zaliha resursa, kao i sistem plaćanja“.

"Zapadne elite su verovale da mogu da blokiraju pristup ovim uslugama za zemlje koje im se ne dopadaju, jednostavno da ih istisnu sa tržišta. Zapad ne želi konkurenciju, boji je se, jer često gubi u fer borbi - i pribegava diskriminaciji“, rekao je predsednik RF.

Međutim, ovo podstiče druge zemlje da traže alternative i sopstvena rešenja – „nezavisno od spoljnog uticaja“.

Putin je ponovo imenovao zemlje BRIKS-a i njihove pristalice kao centar ekonomskog rasta. Ali on je naglasio Rusiju i njenu budućnost.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading