risto ratković
Foto: Printscreen/YouTube/ Televizija Nikšić

Saopštenje prenosimo u celosti:

Bošnjačka stranka kako se čini, umesto aktuelnoh političkih tema, zadire u prošlost i tragaju za krivcima zbog kojih su postali nacionalno Bošnjaci. A niko im nije kriv za takav izbor, nove generacije su to želele i tako treba da bude.

Međutim, ne zadiru u malko dalju prošlost, jer ih tamo čeka istina. A istina je ponekad surova. Istina koja kaže da su njihovi preci, kada se gradila Petrova crkva u Bijelom Polju bili Srbi pravoslavne vere, kao svi stanovnici Nikolj Pazara.

Istina kaže da su neki Srbi zbog privilegija (da ne plaćaju danak i tome slično) prešli u novu veru (islam) i postali Srbi muhamedanske vere. Tako su se zvali sve do 1948. godine kada su partijskim dekretom proglašeni Crnogorci muhamedanske vere, dok su Srbe pravoslavne vere proglasili Crnogorci bez vere.

Ustavom iz 1974.godine dobijaju veliko "M" (nacionalno opredelenje Muslimani). E sad, jedan deo je ostao u nacionalnom ubeđenju po Ustavu iz 1974.godine,dok je većina odlučila svojom voljom da se izjašnjavaju Bošnjaci.

Borba bošnjaka je vrlo simptomatična u cilju da zaborave prošlost koja ih karakteriše srpskim korenom. I ko god tvrdi tu činjenicu za njih je neprijatelj koga treba prokazsti.

Zato slave zločinca Nasera Orića koji je napravio genocid u Bratuncu. Ubijao je goloruke starce, žene decu. Razapinjao decu na krst, vadio im oči...

Taj zločin se zataškava uz pomoć bošnjačke Ćabe iz Brisela i Vašingtona.

U Srebrenici je bio zločin koji se ne može osporiti svakako. Samo tamo nije ubijen ni jedan starac, ni jedna žena, ni jedno dete... Najviše je poginulo muškaraca u borbama oko Srebrenice, a onaj deo razoružanih je stradao nečasno kao zarobljenici i to je svakako zločinački čin.

Da li se pitaju Bošnjaci, je li zločin pisati na spomenik u Srebrenici imena živih Bošnjaka, kako bi uvećali broj pobijenih? Tskvih je preko sedamdeset u Potočarima.

Da li je zločin progon 150.000 Srba iz Sarajeva, koji su u džakovima nosili kosti svojih upokojenih, plašeći se da ih ne raskopaju nove bošnjačke demokrate.

I sad, smeta nekome pesnik Radovan Karadžić, koji je dobio nagradu Risto Ratković za svoje pesničko stvaralaštvo 1992.godine. Nagradu mu je uručio predsednik žirija Novak Kilibarda (koalicioni partner BS i predstavnik Crne Gore u Sarajevu).

Ni Hag nije utvrdio da postoji ni jedna naredba Radovana Karadžića za bilo koji zločin u BIH, a posebno ne postoji za Srebrenicu. To potvrđuje i načelnik  policiije iz Srebrenice koji je bio Bošnjak iz vremena kada se zločin desio. On okrivljuje za Srebrenicu Aliju Izetbegobića i Klintona, koji su dogovorili da u Srebrenici treba da strada najmanje 5000 Bošnjaka da bi proglasili Srbe genocidnim narodom i Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom.

Dakle, zločincima je trebao neki zločin koji bi napravili Srbi, da bi oprali svoje krvave ruke do ramena. Zato je Naser Orić sa svojim saradnicima pobegao iz Srebrnice u Tuzlu par dana pre udara na Srebrenicu.

Ova objašnjenja su namerna zbog činjenice, kad god treba okriviti nekog Srbina ili Srbe kolektivno, Srebrenica se baca na sto kao pouzdan adut.

Bosansko hercegovačke jame napunjene srpskim žrtvama iz prošlih ratova, koje su punili Srbima Hrvati i Muslimani, niko ne pominje, jer je to zabranjena tema.

Zamislite kad bi neko tražio danas da se ukloni bista Ćamilu Sijariću, čestitom Srbinu muhamedanske vere i velikom pripovedaču, samo zato što su mu pronašli člansku kartu muslimanske milicije koji su bili saradnici nacističke Nemačke.

Trebalo bi konačno razdvojiti književno stvaralaštvo od ratnih sukoba.

Lako je zavaditi nas na ovim prostorima po nacionalnoj osnovi. Srbi su vodili oslobodilačke ratove na svome pragu, dok su drugi ratovali protiv Srba na strani okupatora. To je bilo u svim vremenima (čst izuzetcima) pa i devedesetih godina. Čestito bi bilo da se zakopaju ratne međunacionalne sekire na ovim prostorima, da gledamo svoj interes i da živimo komšijski kao braća. Iz svih međunacionalnih sukoba, okupator je sabirao profit, a mi smo sabirali mrtve, kako se god zvali ili osećali...

Prevaziđimo prepreke prošlosti, nađimo razumevanje u sadašnjosti i ostavimo nadu potomcima u budućnosti."

Informativna služba
Saveza Srba iz Crne Gore

Inicijativu Bošnjačke stranke da se književna nagrada “Risto Ratković” oduzme pesniku Radovanu Karadžiću pročitajte KLIKOM OVDE.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1769719/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading