Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.

Naime, šef Predstavničkog doma Kongresa SAD Majk Džonson zatražio je od Ukrajine da otpusti svog ambasadora u Vašingtonu.

Džonsonov zahtev dolazi nakon što je predsednik Zelenski posetio fabriku oružja u Skrantonu u Pensilvaniji - rodnom gradu predsednika Džoa Bajdena - sa nekoliko vodećih demokrata, piše Bi-Bi-Si.

U javnom pismu, Džonson, republikanac, rekao je da je poseta "smišljena da pomogne demokratama u predizbornoj kampanji" i tvrdi da je to "mešanje u izbore".

Činilo se da je svađa zasenila sastanak Zelenskog sa Bajdenom u četvrtak, tokom kojeg će Zelenski predstaviti „plan za pobedu“ u ratu protiv Rusije.

Otkako je došao u SAD, Zelenski je pojačao napore da ubedi SAD i druge saveznike da pruže veću podršku Ukrajini jer ona odbija napredovanje Rusije.

U izjavi uoči posete Beloj kući, Zelenski je najavio tri elementa svog plana pobede: nove donacije oružja, diplomatske napore da primora Rusiju da sklopi mir i pozivanje Moskve na odgovornost za invaziju 2022.

Planirao je da iznese predloge dvoje predsedničkih kandidata: Kamali Haris i Donaldu Trampu.

Zvaničnik kampanje Donalda Trampa rekao je, međutim, da se republikanski kandidat neće sastati sa ukrajinskim liderom.

Donald Tramp i Vladimir Zelenski

Ilustracija

 

Poznato je da Tramp i Zelenski nisu u dobrim odnosima. Predstavnički dom američkog Kongresa je 2019. opozvao Trampa zbog navoda da je vršio pritisak na ukrajinskog lidera da iskopa štetne informacije o Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru.

Poslednjih meseci Tramp je često isticao proruske stavove o ratu i ismevao Zelenskog, rekavši da je on „najveći diler na svetu“. On je takođe optužio ukrajinskog lidera da je odbio da se „nagodi sa Moskvom”.

Tokom mitinga Tramp je pohvalio rusku vojsku: "Pobedili su Hitlera, pobedili Napoleona, to rade, bore se".

Tramp je, govoreći na predizbornom događaju u Severnoj Karolini, rekao je da je Ukrajina trebalo da „malo popusti“ da bi smirila Moskvu i izbegla krvavi sukob, za koji je Tramp rekao da „nije trebalo da se desi“, piše Politiko.

Nastavljamo da dajemo milijarde dolara čoveku koji odbija da sklopi dogovor, Zelenskom„, rekao je Tramp u dugačkoj tiradi.

On je dodao da bi „svaki dogovor, čak i najgori, bio bolji od onoga što imamo sada“, misleći na tekući rat u Ukrajini.

„Ukrajine više nema, to više nije Ukrajina. Nikada ne možete zameniti te gradove i mesta i nikada ne možete zameniti mrtve ljude, a toliko je mrtvih… Da smo napravili loš dogovor, bilo bi mnogo bolje. Oni (Ukrajina) bi ostali živi“, rekao je Tramp.

U međuvremenu, Nadzorni odbor Predstavničkog doma pod vodstvom republikanaca već je najavio da će istražiti da li je putovanje Zelenskog bilo pokušaj da se iskoristi strani lider u korist kampanje potpredsjednice Kamale Haris.

Republikanci u Kongresu blokirali su vojni paket Bajdenove administracije od 61 milijardu dolara pre nekoliko meseci, pre nego što su popustili i usvojili zakon u aprilu.

SAD su najveći strani donator Ukrajine, sa 56 milijardi dolara obezbeđenih za odbranu do danas.

(Politico)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading