Florida
Foto: AP/Foto:AP

Helena je sinoć stigla na severozapad Floride kao oluja kategorije 4, preneo je AP.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da je Helena sinoć pogodila obalu blizu ušća reke Ausila u oblasti Big Benda u Meksičkom zalivu. Brzina vetra kretala se 225 kilometara na čas.

Zbog Helene vlasti su izdale upozorenja o uraganima i poplavama koja su se proširila do severne Džordžije i zapadne Severne Karoline. 

Florida

Foto:AP

 

 

Više od milion domova i preduzeća ostalo je bez struje na Floridi i više od 50.000 u Džordžiji. Guverneri američkih saveznih država Floride, Džordžije, Alabame, Karoline i Virdžinije proglasili su vanrednu situaciju u svojim državama.

Jedna osoba je poginula na Floridi kada je saobraćajni znak pao njen automobil, a prijavljeno je da su dve osobe poginule u južnoj Džordžiji.

U planinama Severne Karoline palo je i do 25 centimetara kiše. 

Florida

Foto:AP

 

 

Obilne kiše počele su da padaju, a vetrovi su se pojačavali ranije u četvrtak u gradu Valdosti, u Džordžiji, u blizini granice sa Floridom.

Meteorolog Dilan Lask rekao je da je Nacionalna meteorološka služba izdala sinoć upozorenje na tornado za okrug Viler u Džordžiji. Rekao je da je to jedno od 12 upozorenja na tornado za samo nekoliko sati.

U mnogim gradovima i okruzima na jugu Džordžije uveden je policijski čas tokom noći.

"Ovo je jedna od najvećih oluja koju smo ikada imali", rekao je guverner Džordžije Brajan Kemp.

Florida

Foto:AP

 

 

Izdati su nalozi za evakuaciju duž obale Meksičkog zaliva u nižim oblastima oko Talahasija, Gejnsvila, Sidar Kija, Lejk Sitija, Tampe i Sarasote na Floridi. 
Meteorološka služba prognozirala je olujne udare i upozorila da bi oni mogli da budu "katastrofalni" u zalivu Apalači kod obale Floride.

Škole u tom okrugu i više univerziteta otkazali su nastavu, a zatvoreni su aerodromi u Tampi, Talahasiju i Klirvoteru.

Meteorolozi predviđaju da će Helena verovatno oslabiti kako se bude kretala ka unutrašnjosti, ali da će se jaki vetrovi i kiša proširiti na južne Apalačke planine, gde će biti moguća i pojava klizišta. 

Florida

Foto:AP

 

 

Helena je u sredu izazvala poplave u delovima meksičkog poluostrva Jukatan. Na zapadu Kube, zbog uragana je više od 200.000 domova i preduzeća ostalo bez struje.

Za Atlantu Helena bi mogao da bude najgori uragan koji je pogodio grad u poslednjih 35 godina, rekao je profesor meteorologije na Univerzitetu Džordžija Maršal Šepard.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu predvidela je natprosečnu sezonu uragana na Atlantiku zbog rekordno visokih temperatura okeana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading