Peru
Foto: Alo/Tanjug

Peruanska poslovna udruženja oglasila su se su juče i upozorila na to da zemlja "gubi bitku" protiv organizovanog kriminala, nakon što je eskalacija iznuda prisilila vladu da pozove vojsku da pomogne policiji u jačanju sigurnosti u glavnom gradu Limi.

Vlada Peru, države na Andima u četvrtak je proglasila vanredno stanje u 12 okruga Lime u trajanju od dva meseca, a juče u još dva, nakon što su vozači autobusa u gradu stupili u štrajk, tražeći veću zaštitu od vlasti zbog talasa iznuda i napada.

- Živimo pod opsadom organizovanog kriminala koji je preuzeo kontrolu nad zemljom u alarmantnoj odsutnosti države - navelo je više od 20 trgovinskih udruženja u zajedničkoj izjavi.

Navode da su kriminalne organizacije našle mesto u industriji, trgovini, do uvozno-izvoznih kompanija, restorana, pa čak i kozmetičkih salona.

"Nismo sigurni od iznude"

- Nijedna naša delatnost, bez obzira na veličinu ili sektor, nije sigurna od iznude - rekli su. Poslovna udruženja kažu da se organizovani kriminal pojačava jačanjem ekonomskih aktivnosti koje deluju izvan zakona, poput ilegalnog rudarenja, za koje kažu da se infiltriralo u politiku.

Rudarske firme izvestile su da su naoružani ljudi ponovo napali njihova postrojenja i da su povezani s ilegalnim rudarima.

Vanredno stanje, koje ukida neka prava građana u vezi s besplatnim prevozom, dolazi usred pritiska udruženja radnika, i civilnog društva za dodatnim merama za borbu protiv kriminala koji preti ekonomiji zemlje.

(Hina)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading