Eksplozija
Foto: Printscreen/Youtube/Ilustracija

Međutim, nemački ministar odbrane Boris Pistorius odlučno je izjavio da ove promene neće imati uticaja na spoljnu politiku NATO i Nemačke.
Pistorius je na zajedničkoj konferenciji za medije sa litvanskim kolegom Laurinasom Kasčjunasom rekao: „To uopšte ne treba komentarisati. Sutra će biti nešto drugo. Mi idemo svojim putem, radimo ono što smatramo ispravnim.“

Ova izjava jasno pokazuje stav Nemačke da neće menjati svoju politiku kao odgovor na ruske poteze.

Promene u ruskoj nuklearnoj doktrini najavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je predložio raspravu o ažuriranju temelja državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja.


Putin je naglasio da Rusija zadržava pravo korišćenja nuklearnog oružja u slučaju agresije, uključujući situacije kada protivnik, koristeći konvencionalno oružje, stvori kritičnu pretnju ruskom suverenitetu.

Važno je istaći da je Putin proširio ovu doktrinu i na Belorusiju, navodeći da Rusija zadržava pravo korišćenja nuklearnog oružja i u slučaju agresije protiv te zemlje.

Ova izjava dolazi u kontekstu sve bližih odnosa između Rusije i Belorusije, što izaziva zabrinutost među zapadnim zemljama.
Putin je, međutim, naglasio da Rusija uvek pristupa pitanju korišćenja nuklearnih snaga sa najvišim nivoom odgovornosti, ističući da je to krajnja mera zaštite suvereniteta zemlje.

Ova izjava može se tumačiti kao pokušaj umirivanja međunarodne zajednice, ali istovremeno i kao upozorenje potencijalnim protivnicima.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, dodatno je pojačao retoriku, izjavivši da predložene promene treba da budu povod za razmišljanje ne samo Kijevu, već i svim neprijateljima Rusije koji guraju svet prema nuklearnoj katastrofi.
Medvedev je pritom naglasio da je „svima jasno o kojim je zemljama reč“, implicirajući zapadne sile koje podržavaju Ukrajinu.

Ove izjave i promene u ruskoj nuklearnoj doktrini dolaze u vreme povećanih tenzija između Rusije i Zapada, posebno u kontekstu rata u Ukrajini.

Mnogi analitičari vide ovo kao deo šire ruske strategije odvraćanja i pokušaj jačanja pregovaračke pozicije na međunarodnoj sceni.

Alo/Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading