engleska policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grupa aktivistkinja pokušala je da uništi par slika holandskog slikara Vinsenta van Goga u londonskoj Nacionalnoj galeriji bacajući nešto što je izgledalo kao supa od paradajza na umetnička dela.

Slike iz Van Gogove serije „Suncokreti”, koje je umetnik naslikao u Arlu na jugu Francuske, nisu oštećene zahvaljujući zaštitnim staklenim oblogama. Galerija ih je identifikovala kao sopstvene Suncokrete (1888) i Suncokrete (1889) koje je pozajmio Muzej umetnosti Filadelfije.

Grupa je objavila snimak napada na društvenim mrežama, na kojem se vidi kako tri osobe prelivaju slike supom. Akcija je očigledno bila u znak protesta protiv presude koju su ranije u petak izrekle još dvema aktivistkinjama iz grupe, Fibi Plamer, 23, i Ani Holand, 22.

Plamerova je osuđena na dve godine, dok je Holandova osuđena na 20 meseci za "napad" na sliku „Suncokreti“ u oktobru 2022.

Dve žene su gađale limenkama supe od paradajza umetničko delo, zatim kleknule ispred njega i zalepile ruke lepkom za zid ispod njega. Porota ih je u julu proglasila krivim za krivičnu štetu.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading