peskov i putin
Foto: EPA/EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je prilagođavanje ruske državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja postalo neophodno zbog eskalacije napetosti u blizini granica Ruske Federacije i učešća nuklearnih sila u sukobu oko Ukrajine na strani režima u Kijevu.

"Očigledno je da način na koji se razvijala međunarodna situacija, način na koji je eskalirala tenzija oko naših granica, način na koji su nuklearne sile počele da učestvuju u sukobu oko Ukrajine na strani Ukrajine, način na koji je vojna infrastruktura NATO napredovala ka našim granicama, sve je to doprinelo da se izvrše neophodna prilagođavanja kako nuklearne doktrine, tako i osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, razvoj globalne situacije zahtevao je redefinisanje novih uslova što znači da će relevantni dokumenti koji definišu okolnosti pod kojima Moskva može koristiti nuklearno oružje biti uskoro ažurirani.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je Zapad u sredu da bi, prema predloženim izmenama doktrine, Rusija mogla koristiti nuklearno oružje ako bude pogođena konvencionalnim raketama i da bi svaki napad na svoju teritoriju koji podržava neka nuklearna sila, smatrala zajedničkim napadom.

Izmene ruske nuklearne doktrine se, kako navodi Rojters, smatraju pokušajem Putina da postavi "crvenu liniju" za Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike, signalizirajući da će Moskva razmotriti odgovor nuklearnim oružjem ako se Ukrajini dozvoli da izvrši napade duboko unutar Rusije pomoću zapadnih raketa dugog dometa.

Peskov je rekao da su izmene nuklearne doktrine pripremljene i biće formalizovane, navodeći kao razlog za takvu odluku međunarodnu situaciju, eskalaciju tenzija blizu granica Rusije i približavanje NATO ruskim granicama, kao i ono što je nazvao "dubljim angažovanjem zapadnih nuklearnih sila u ratu u Ukrajini na strani kijevskog režima".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading