"AMERIKA JE TALAC IZRAELA" Šok izjava iz NATO države
Foto: Alo/shutterstock

U intervjuu za televiziju TRT u subotu, Fidan se osvrnuo na nedavni izraelski vazdušni napad na Bejrut u Libanu u kojem je ubijen politički lider Hezbolaha Hasan Nasralah.

On je dodao da su nedavni događaji pokazali da su se najgori strahovi Turske o prelivanju bliskoistočnog sukoba izvan palestinske enklave Gaze ostvarili.

„Drugim rečima, rekli smo da će Izrael, ako se ne zaustavi, ovaj rat preneti na druga mesta... Čini se da postoji ozbiljna želja u Izraelu, među (premijerom Benjaminom) Netanjahuom i njegovim timom, da proširi rat u regionu i oni pokušavaju da to unaprede“, rekao je on.

Dalje je optužio SAD da zatvaraju oči pred postupcima Zapadnog Jerusalima, tvrdeći da je „cionizam pustio koren u američkoj politici“.

„Činjenica da je celokupna moć američke države transformisana u strukturu koja služi Izraelu... ovde više nije uznemirujuće pitanje, već je postala prihvaćena činjenica. Ovo, naravno, čini razumnim Amerikancima neverovatno neprijatno“, rekao je Fidan.

Hakan Fidan

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

 

Prema rečima ministra spoljnih poslova, neki američki političari ne mogu javno da se suprotstave ovoj spoljnoj politici ako žele da ostanu deo sistema.

„U takvom su očaju“, dodao je on. Fidan je dalje rekao da je Nasralah bio „važna ličnost u regionu“ i da će „prazninu koju je ostavilo njegovo odsustvo biti teško popuniti“.

Turska je otvoreno kritikovala odgovor Izraela na iznenadni napad Hamasa na jevrejsku državu prošlog oktobra, koji je rezultirao razaranjem bez presedana u Gazi.

Erdogan je takođe osudio izraelski napad na Bejrut, nazvavši ga "masakrom" koji "nijedan čovek savesti ne može da prihvati".

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading