Dijego Garsija
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube/ Al Jazeera English

Jako dugo je ostrvo, udaljeno 1.600 kilometara od najbližeg kopna bilo je potpuno zabranjeno čak i za usputni prilazak. Nikom nije bilo jasno šta se tamo svo ovo vreme dešava. Sada su stvari malo jasnije.

Dijego Garsija.

Zvuči kao ime nekog fudbalera ili političara iz Južne Amerike. Ali nije. Radi se o najmisterioznijem ostrvu na svetu koje je do skoro bilo zabranjeno za bilo kakvu posetu.

I sad je zapravo zabranjeno, ali novinarka BBC-ja Alis Kadi uspela je da dobije dozvolu za njega.

I da, odmah je shvatila ono što je i pre manje-više znala. Dijego Garsija je tajna američko-britanska baza, prenosi Jutarnji.hr.

Do ostrva nema avionskih letova. Da biste ušli na njega morate imati dozvolu, koja se daje samo ljudima koji imaju veze s vojnim objektom ili britanskim vlastima koje upravljaju teritorijom. Novinari su uvek bili persone non grata.

Alis Kadi je došla zbog istorijskog sudskog slučaja koji se vodi oko tretmana Tamila iz Šri Lanke. Oni su naime, pre tri godine došli na ostrvo radi azila i tamo su zaglavili.

Oko njihove sudbine vodile su se složene pravne bitke, a uskoro bi trebala biti donesena presuda da li su nezakonito pritvoreni, piše BBC.

Advokati britanske vlade podneli su pravni zahtev da se spreči prisustvovanje BBC-a saslušanju, a čak i kada je dopuštenje dano nakon presude Vrhovnog suda teritorije, SAD su se kasnije usprotivile rekavši da neće svima koji pokušavaju doći do ostrva zbog tog slučaja, uključujući sudiju i advokate, osigurati hranu, prevoz ili smeštaj.

Šta je Alis Kadi videla na ostrvu?

Šta je Alis zatekla na ostrvu u Indijskom okeanu i da li je ono običan tropski raj na kome su možda opasne, otrovne životinje, ili se radi o domorocima koji će vas ubiti ako kročite na njega? 

Ili je pak tajna baza CIA, što dugo tvrdi ceo svet.

Alis Kadi je na ostrvu koji je dugo predmet spora Mauricijusa i Velike Britanije, prvo primetila bujnu vegetaciju, prelepe peščane plaže i kristalno plavo more.

 

 

Automobile britanske policije, ali i noćni klub Brit Club. Znači postoji život. Čak i provod. Američki dolar je prihvaćena valuta, a i štekeri su američki.

Dok se teritorijom upravlja iz Londona, većina osoblja i resursa je pod kontrolom SAD-a. Imaju čak i kuglanu, muzej sa suvenirnicom, bioskop, lokale brze hrane, a prodaju i majice i šolje s motivom Dijego Garsije.

Ali, tu se takođe od ranog jutra čuju i vojne vežbe, a američki i britanski vojni zvaničnici celo vrijeme pomno prate kretanje po sudu.

Na istoku ostrva mogu se i dan danas videti napuštene plantaže sa zgradama u zapuštenom stanju.

U crkvi je ostao natpis na francuskom jeziku:

"Pomolimo se za našu braću i sestre iz Čagosa."

Divlji magarci, koje opisuju kao "sablasni ostatak društva koje je tamo živelo gotovo 200 godina", još lutaju tim područjem.

Godine 1967. počelo je iseljavanje svih stanovnika s ostrva Čagos. Psi, uključujući kućne ljubimce, okupljeni su i ubijeni.

Žitelji Čagosa opisali su kako su ih ukrcali na teretne brodove i odveli na Mauricijus ili Sejšele. Neki su sad i ovde.

U svedočenju pred Međunarodnim sudom pravde godinama kasnije, jedna od stanovnica Čagosa, Lisebi Elis, rekla je da su ljudi na tom arhipelagu živeli "srećnim životom" kojem "ništa nije nedostajalo" pre proterivanja.

“Jednog dana upravnik nam je rekao da moramo napustiti svoje ostrvo, svoje kuće i otići. Svi smo bili nesrećni, ali nismo imali izbora. Nisu nam dali nikakav razlog”, rekla je.

“Niko ne bi voleo da bude proteran s ostrva na kojem je rođen, da bude proteran kao životinja,” rekla je tada, prenosi BBC.

(Republika)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading