skriveni krokodil
Foto: Printscreen/instagram.com/jayprehistoricpets

Dugačak je više od pet metara i težak 700 kilograma. S obzirom na to da pripadnici njegove vrste inače narastu do 4,5 metara i imaju oko 400 kilograma, jasno je da je Henri poseban.

Veruje se da je rođen oko 1900. godine u močvarama delte Okavango u Bocvani, saopštio je Konzervacioni centar Crocvorld u Južnoj Africi, gde živi od 1985. godine, piše IFL Science.

Po dolasku u Crocvorld, Henri se pario sa najmanje šest ženki, zbog čega su njegovi čuvari procenili da je za manje od 40 godina rodio više od 10.000 potomaka.

Rođendan mu se slavi 16. decembra, pa bi krajem ove godine trebalo da napuni 124 godine. Međutim, pošto je rođen u divljini, njegov tačan datum rođenja nije poznat.

Prema britanskoj TV emisiji Killer Crocs sa Stivom Bekšalom, Henrija je 1903. uhvatio hvatač slonova po imenu ser Henri, pa mu je otuda i ime. Međutim, čini se da ova priča nije u skladu sa informacijama na veb stranici Crocvorld, koja tvrdi da je Henri proveo 'veći deo svog života' u delti Okavango.

Bez obzira na svoju prošlost, Henri je svakako izuzetna zver. Svoje trenutno stanište deli sa još jednim starim krokodilom po imenu Kolgejt, čija se starost procenjuje na 90 godina.

Poznato je da krokodili u zatočeništvu mogu da dožive i sto godina. Nekoliko naučnika sugerisalo je da neki krokodili mogu pokazati određeni stepen zanemarljivog starenja - termin koji se koristi za opisivanje organizama koji ne pokazuju dokaze biološkog starenja. Oni tvrde da krokodili, teoretski, ne umiru od "starosti", već samo podležu spoljnim faktorima, poput gladi, nezgoda ili bolesti.

Bilo bi pogrešno tvrditi da su krokodili besmrtni u bilo kom smislu, iako je previše očigledno da pokazuju ekstremnu dugovečnost, posebno u poređenju sa drugim životinjama njihove veličine. Neka istraživanja sugerišu da to može imati veze sa neobičnom kolekcijom mikroorganizama koji naseljavaju njihova creva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading