duško marković
Foto: Printscreen/Youtube/ ZORAN KALEZIC

Bivši multipraktik Demokratske partije socijalista (DPS) koji je u svojoj karijeri uspeo da bude šef ANB-a, pa onda i premijer Vlade Crne Gore, letos je konačno odlučio da se osamostali i osnuje svoju stranku. Zatim je naprasno počeo da brine o situaciji u državi i navodno da se distancira od poltiike svoje bivše partije, koju je duže od dve decenije podržavao i sprovodio.

Nakon nedeljnih vanrednih podgoričkih izbora na kojima je njegova stranka imala vatreno krštenje i prešla cenzus osvojivši 3.1% (dva mandata), Duško Marković je dao intervju "Al Džaziri".

Sav „zabrinut“ povodom trenutnog stanja u državi, za koje je i on delimično odgovoran, jer je sa DPS-om onemogućavao demokratizaciju i ekonomski razvoj države, sada govori da je Crna Gora „već četiri godine bukvalno na koljenima“ i da se nalazi „u velikoj opasnosti da bude urušena do kraja“.

„Ekonomski, politički i vrijednosno. Bez trunke odgovornosti, nove vlasti su crnogorsku ekonomiju pretvorile u neodrživ finansijski sistem koji će neminovno doživjeti kolaps. Politička scena liči na jedan opšti grabež za funkcijama i pozicijama u vlasti – po dubini, širini i visini„- istakao je Marković.

Međutim, bivši premijer zaboravlja da je upravo u vreme vladavine njegove „bivše ljubavi“ DPS-a došlo do izgradnje, odnosno razgradnje crnogorske ekonomije, vrednosnog sistema i političke scene.

Marković dalje navodi da politički život u parlamentu praktično ne postoji, a da se Vlada pretvorila u partijsko namirivanje do tragikomičnih razmera.

Lider SEP-a prenebregava činjenicu da je partijsko namirivanje ipak izum DPS-a koji je namirivao svoje političke satelite deljenjem radnih mesta i funkcija u Vladi po dubini i širini da bi ih zadržali u svojoj orbiti.

Možda je Marković doživeo neko prosvetlenje ili ga je sustigla demencija, jer sve za šta sada optužuje trenutnu vladajuću većinu, ustvari je implementirao i razradio DPS.

„U vrijednosnom smislu Crna Gora je već četiri godine u jednom opštem metežu i magli, koji je i proizveden da bi se prikrila strateška promjena pravca kojim ide država. Sve temeljne vrijednosti našeg društva su uzdrmane, a neke već i porušene. To je Crna Gora danas“ – rekao je Marković.

Doza licemerstva ili demencije, koju sada pokazuje, neće anulirati činjenicu da je on bio deo sistema, odnosno režima koji je kriminalizovao Crnu Goru, ekonomski je urušio, a političke neistomiljenike kažnjavao na raznorazne načine.

duško marković

YouTube/ Vlada Crne Gore

 

 

Jedva čeka ponovnu saradnju sa DPS-om

Marković, kao i DPS, priželjkuje vanredne parlamentarne izbore:

„Politički logično bi bilo da ovakav ishod lokalnih izbora dovede do vanrednih parlamentarnih.“

Tada bi „prosvetljeni“ Marković mogao ponovo da sarađuje sa bivšim kolegama, jer je „izlaz u jačanju proevropskog bloka, ne deklarativno, već suštinski. A potvrda za to mora doći, ponoviću još jednom, na vanrednim parlamentarnim izborima tokom naredne godine. Kao Stranka evropskih reformi, mi ćemo sigurno biti dio te priče.“

Međutim, pre parlamentarnih izbora, spreman je za saradnju i na lokalnom nivou:

„Mi smo spremni da razgovaramo o učešću u vlasti sa svima koji dijele našu viziju razvoja Podgorice. Interesi građana prije svega, pa onda sve ostalo.“ Ova sentenca zvuči poznato i otrcano, jer je građani već godinama slušaju, ali iz usta DPS-ovi prvoboraca.

Duško je možda promenio partijski dres, ali ljubav prema staroj politici i starom klubu, odnosno partiji, ne bledi.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1773283/37042/

Alo/Borba.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading