Asanž pred sudom
Foto: AP/Tanjug/Ap


To što su Asanž i njegova porodica bili na meti CIA govori o tome koliko su moćne obaveštajne organizacije koje sprovode transnacionalnu represiju, rekao je osnivač „Vikiliksa“.


Osnivač „Vikiliksa“ DŽulijan Asanž izjavio je da danas da je na slobodi samo zato što se izjasnio „krivim za novinarstvo“, i izjavio da je CIA imala plan da ga kidnapuje i ubije u Londonu.


„Izjasnio sam se krivim što sam tražio informacije, a zatim od izvora dobio te informacije. Izjasnio sam se krivim što sam obavestio javnost o tim informacijama“, kazao je Asanž tokom svog prvog javnog obraćanja pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope PACE u Strazburu.

Osnivač „Vikiliksa“ je izjavio da su postojali planovi CIA da se on kidnapuje i ubije u Londonu, dok su njegove pristalice u Evropi bile izložene hakerskim napadima, prenosi TASS.

„To što smo ja, moja porodica i moji saradnici bili mete agresivnih vansudskih i ekstrateritorijalnih (napada) pruža redak uvid u to koliko moćne obaveštajne organizacije sprovode transnacionalnu represiju“, rekao je on.
Asanž je dodao da je, nakon što je objavio podatke o masovnoj proizvodnji zlonamernog softvera i programu za špijunažu CIA, tadašnji šef organizacije Majk Pompeo „počeo kampanju odmazde“ protiv njega i njegovih pristalica.

Prema rečima osnivača „Vikiliksa“, postojali su planovi da se on kidnapuje i ubije u Londonu, dok su njegove pristalice u Evropi bile izložene hakerskim napadima i krađama.

„Na meti su bili i moja supruga i moj mali sin. Poseban agent CIA je bio određen da stalno nadgleda moju ženu i data su uputstva da se uzme uzorak DNK iz pelena mog šestomesečnog sina“, rekao je Asanž, citirajući svedočenja više od 30 sadašnjih i bivših američkih obaveštajnih službenika, koje su dali u intervjuima američkoj štampi, a što su dodatno potvrdili snimci zaplenjeni tokom sudskih procesa protiv nekih agenata CIA, navodi TASS.

On je evropskim poslanicima rekao da je priznanje krivice po optužbama za špijunažu SAD bilo neophodno, jer pravni i politički napori da se zaštiti njegova sloboda nisu bili dovoljni, prenosi „Gardijan“.

„Na kraju sam izabrao slobodu umesto neostvarive pravde. Danas sam slobodan nakon godina zatvora jer sam se izjasnio krivim za novinarstvo“, rekao je Asanž.

On je rekao da su SAD zauzele „opasnu“ poziciju u međunarodnom pravu, time što su svojim postupcima pokazale da samo američki državljani imaju pravo na slobodu govora, i da ni Evropljani nisu bezbedni od Vašingtona po tom pitanju.
„Prava novinara i izdavača u evropskom prostoru su pod ozbiljnom pretnjom. Međunarodna represija ovde ne sme postati norma. Kao jedna od dve glavne svetske institucije koje postavljaju norme, PSSE mora delovati“, rekao je Asanž, prenose RIA Novosti.

Sloboda na „mračnom raskršću“


Rekao je da se nada da njegovo današnje svedočenje može da posluži za isticanje slabosti, postojećih mera zaštite i pomoći onima čiji su slučajevi manje javni, ali koji su jednako ranjivi.

Asanž je rekao da je sloboda govora na „mračnom raskršću“.m se da će biti prekasno ako institucije poput Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ne shvate ozbiljnost situacije. Svi treba da učinimo svoj deo kako bismo osigurali da se svetlo slobode nikada ne ugasi, da će potraga za istinom živeti i dalje i da glasovi mnogih ne budu ućutkani interesima nekolicine“, rekao je on.

Napomenuo je da novinari ne bi trebalo da budu progonjeni zbog obavljanja svog posla.
„Novinarstvo nije zločin“, naglasio je Asanž.

Asanž, koji ima 53 godine, vratio se u Australiju u junu ove godine nakon što je priznao krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži na osnovu čega je postignut sporazum o oslobađanju i okončana njegova 14-godišnja pravna odiseja u Velikoj Britaniji.

Stela, s kojom se oženio dok je bio u zatvoru u Londonu, rekla je da će mu biti potrebno vreme da bude sa svojom decom, da povrati zdravlje i mentalnu ravnotežu nakon dugog boravka u zatočeništvu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading