eksplozija u Černobilju
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je demantovao "laži koje plasira Ukrajina" o navodnom planu Belorusije da zauzme nuklearnu elektranu u Černobilju i poručio da ni Minsk ni Moskva nemaju takve namere.

"U poslednje vreme naši ukrajinski drugovi i prijatelji mnogo vremena i medijskog prostora daju nuklearnoj elektrani u Černobilju. Pričaju da želimo da zauzmemo černobiljsku nuklearku. Još ne mogu da shvatim šta je u osnovi takve laži. Šta će Lukašenku černobiljska nuklearka? I onako smo propatili zbog dešavanja nakon eksplozije na stanici, koju niti smo gradili niti smo radili u njoj. Međutim, katastrofa je zahvatila četvrtinu naše zemlje", rekao je beloruski predsednik.

Na sastanku sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem, Lukašenko je istakao da su pretpostavke koje dolaze iz Kijeva "potpuna glupost".

Ni Belorusija ni Rusija nemaju potrebu za zauzimanjem nuklearne elektrane u Černobilju, istakao je Lukašenko.

"U našim najgorim košmarima ne sanjamo da moramo da zauzmemo tu nuklearku i da onda još i budemo odgovorni za nju. Nismo, nemamo i nećemo imati to u planu", rekao je beloruski predsednik.

Podsetio je da Republika još uvek rešava probleme sa kojima se suočila nakon katastrofe 1986. godine i izrazio nadu da će postojeći problemi u svetu vezani za nuklearnu bezbednost biti rešeni.

"Došli ste u zemlju u kojoj žive miroljubivi ljudi, posvećeni razvoju nuklearne energije", rekao je Lukašenko Grosiju i zahvalio agenciji na pomoći Minsku u razvoju miroljubive nuklearne energije i iskazao želju za nastavkom dobre i bliske saradnje.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading