PUTIN SE HITNO VRATIO U KREMLJ NA VANREDNI SASTANAK! Kijev dobio zeleno svetlo da gađa Rusiju?!
Foto: Alo/ilustracija


Vladimir Putin, predsednik Rusije, održao je neočekivani hitan sastanak u Kremlju, što je odmah privuklo pažnju međunarodne zajednice i podstaklo razne spekulacije na globalnim forumima.


Strani mediji pišu da je Ukrajina navodno dobila odobrenje za izvođenje napada duboko unutar ruske teritorije, što bi predstavljalo novu i opasnu fazu u ratu između ove dve zemlje.

Ako se ove informacije ispostave tačnim, situacija bi mogla dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba, sa dalekosežnim posledicama ne samo za region, već i za međunarodnu stabilnost.

Posebnu zabrinutost izaziva mogućnost da bi Rusija mogla reagovati krajnje oštro. U poslednje vreme, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u više navrata je nagovestio da bi Rusija mogla razmotriti upotrebu nuklearnog oružja ukoliko se oseti direktno ugrožena na svojoj teritoriji.

Ova izjava dolazi u kontekstu već napete situacije u kojoj bi dodatni udari na rusku infrastrukturu ili vojne ciljeve mogli biti viđeni kao ozbiljna pretnja po nacionalnu bezbednost Rusije.


S obzirom na Lavrovove komentare i najnovije događaje, međunarodna zajednica strahuje da bi hitni sastanak u Kremlju mogao biti uvod u novu seriju sukoba koji bi bili ne samo brutalniji, već i daleko opasniji po globalni mir. Strahuje se da bi svaka nepromišljena akcija mogla izazvati lančanu reakciju, u kojoj bi se konflikt proširio i zahvatio veći deo Evrope, a možda i šire.

Posmatrači iz celog sveta prate situaciju sa velikom zabrinutošću, jer eventualna ukrajinska akcija na ruskoj teritoriji mogla bi biti povod za oštru i nemilosrdnu rusku odmazdu.

Takav razvoj događaja bi značajno izmenio dinamiku rata i bezbednosnu situaciju u Evropi, koja već godinama balansira na ivici između diplomatskog rešenja i opasne vojne eskalacije.
Eskalacija bi mogla imati nepredvidive posledice po međunarodne odnose, dok bi svaka greška u proceni mogla gurnuti svet u još veću krizu.

Jezivo stradanje ukrajinske vojske: Rusi ih čekali


Jedinice grupe trupa „Jug“ poboljšale su svoje borbene položaje duž linije fronta, nanevši neprijatelju značajne gubitke.

Prema najnovijim informacijama, neprijatelj je izgubio do 900 vojnika, pet vozila, kao i nekoliko važnih artiljerijskih sistema uključujući američke haubice M777 i M198, i 152 mm samohodnu artiljerijsku jedinicu Akacija. Tokom operacije uništeno je i skladište municije.
Istovremeno, jedinice grupe trupa „Centar“ oslobodile su naselje Krutoj Jar u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U ovim borbama neprijatelj je pretrpeo gubitke od oko 635 vojnika, izgubio američki oklopni transporter M113, tri borbena oklopna vozila, dva automobila, kao i nekoliko artiljerijskih sistema, uključujući haubicu MSTA-B od 152 mm i više topova i haubica različitih kalibara.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading