Izrael
Foto: AP/Baz Ratner (STR)

Ranije danas, nebo Izraela bilo je ispunjeno sa nekoliko stotina iranskih balističkih raketa, kao što je prethodno najavljeno. Kao što se očekivalo, većina ovih raketa uspešno je presretnuta od strane izraelskog sistema odbrane "Gvozdena kupola". Neposredni efekat ovog napada bio je petoprocentni porast cene barela nafte. Izraelski vojni portparol, Daniel Hagari, obratio se svojim sugrađanima samo sat vremena pre napada, potvrđujući njihova očekivanja "široke odmazde" od Islamske Republike i dajući kratke instrukcije o tome šta raditi kada se oglase uzbune sirena.

U desetak gradova u centralnom Izraelu i na severnoj Zapadnoj obali oglasile su se uzbune sirena. Kao preventiva, sletanja i poletanja na aerodromu Ben Gurion su privremeno obustavljena, kao i u susednom Jordanu i Iraku. Međutim, u roku od sat vremena, normalnost se vratila, pokazujući otpornost izraelskog društva. Prema New York Times-u, krhotine od iranskih raketa prouzrokovale su manje povrede samo dve osobe u Tel Avivu, što je srećom rezultiralo bez žrtava.

Vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei izdao je naređenje za lansiranje raketa na Izrael. Predsednik Džo Bajden odmah je obećao podršku Izraelu u odbrani od napada koristeći "sve raspoložive metode". Važno je napomenuti da je napad praćen iz Situacione sobe Bele kuće u prisustvu potpredsednice Kamale Haris, koja je obaveštena o svim ključnim aspektima situacije. Aktuelno pitanje ostaje, da li je opasnost sada otklonjena? Da li je očekivani i uspešno presretnuti raketni odgovor, koji nije odneo nijedan život, zadovoljavajuća osveta protiv Islamske Republike?

Iran se nalazi u delikatnoj situaciji, uhvaćen "između čekića i nakovnja". Odlučivanje za diplomatsko rešenje kako bi se izbegao direktni sukob sa Izraelom i SAD-om bi projektovalo slabost u regionu gde teži da uspostavi dominaciju. S druge strane, svaki sledeći osvetnički raketni napad, efikasno neutralisan od strane "Gvozdene kupole", takođe otkriva njihovu ranjivost. To predstavlja izazov za legitimitet Islamske Republike, naročito imajući u vidu nedavni teroristički napad ISIS-a i tragičnu nesreću helikoptera u kojoj su poginuli ključni državni zvaničnici.

Očigledno je da iransko rukovodstvo teži da kupi vreme kroz ove izračunate odmazde, što potvrđuje činjenica da su njihovi svaki napad bio očekivan, presretnut i rezultirao bez ljudskih žrtava. To postavlja pitanje spremnosti Benjamina Netanjahua da jednostrano prati pravdu u regionu, što ostaje najveća neizvesnost koja utiče na buduće razvoje u Bliskom istoku.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading