erdogan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Predsednik Turske se u Njujorku nije sreo sa šefom Bele kuće, sa kojim duže vreme ne može da nađe zajednički jezik o mnogim problemima, uključujući sadašnji sukob u Gazi i Libanu.

Odnosi dve vodeće zemlje NATO-a poslednjih godina su opterećeni mnogim problemima. Ankara je pod sankcijama Vašingtona isključena iz proizvodnje i kupovine najsavremenijih borbenih američkih aviona F-35, iako je u taj posao uložila 1, 250 miliona dolara.

Bela kuća je povukla taj potez jer su Turci kupili ruski sistem S-400, što Moskvi, kako kažu u Vašingtonu, prvi put pruža mogućnost da iznutra špijunira najmodernije naoružanje alijanse. Kada je Ankara odbila da raskine taj ugovor vredan 2,5 milijarde dolara, usledile su sankcije koje su još na snazi.

U politici ništa nije slučajno. U zvaničnoj Ankari nisu komentarisali ovaj potez Erdogana, ali istanbulski dnevnik „Sabah” tvrdi da je on namerno propustio sastanak sa šefom Bele kuće. Dvojica državnika su se za četiri godine, koliko traje Bajdenov mandat, sreli svega tri puta i to nakratko na marginama međunarodnih skupova. Na sadašnjem zasedanju Generalne skupštine UN i to je izostalo.

Iako niko to javno ne kaže, izbegavanjem susreta sa Bajdenom, Erdogan je u stvari želeo da podrži kandidata republikanaca Donalda Trampa iako ni sa njim, dok je ovaj bio u Beloj kući, nije mogao da postigne kompromis o mnogim pitanjima. On se sada izgleda opredelio za manju nevolju.

 - Voleli vi Trampa ili ne, on je važno ime. Tramp nema skrivenu agendu, on mi je otvoreno govorio stvari. I ja sam njemu kazivao stvari veoma otvoreno - izjavio je ranije Erdogan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading