Gvozdena kupola
Foto: EPA/EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Napad koji je uključivao ispaljivanje 181 rakete izazvao je uzbunu u Tel Avivu i JErusalimu, dok su projektirli pogodili civilne objekte uključujućči školu i restoran. 

Situacija preti da preraste  u širi regionalni sukob, jer se američke snage i drugi saveznici Izraela u pripravnosti.

Jučerašnji napadi usledili su baš kada se navršava godišnjica napada Hamasa na Izrael.

 

 

Zašto je Iran napao Izrael?

Sinoćni napad Iran je okarakterisao kao odgovor na niz nedavnih atentata na vojne i političke lidere, uključujući atentat na vođu Hezbolaha Hasana Nasrala i iranskog generala. 

Napad je izazvao reakcije svetskih lidera uz veliki odjek u medijima.

 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je oštru reakciju, a ubrzo nakon napada oglasio se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden

 

Takođe, Iran je naveo da napad predstavlja "samoodbranu" protiv izraelskih vojnih aktivnosti koje ciljaju iranske snage i njihove saveznike u regionu.

Iranski napad je deo šireg sukoba u okviru tzv. "Ose otpora", koju predvodi Iran. Glavni članovi ove ose su Iran, sirijska vlada, Hezbolah u Libanu, Hamas i Islamski džihad u Palestini, kao i proiranske šiitske milicije u Iraku i Jemenu.

Cilj ove ose je suprotstavljanje izraelskom i zapadnom uticaju na Bliskom istoku.

Kako je počeo sukob na Bliskom istoku?

S obzirom na povremene pokušaje mira, rat traje i dalje, sa nesagledivim posledicama po civile u Gazi i sigurnost Bliskog Istoka.

Sukob između Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra 2023. godine kada je Hamasa izveo masivan napad iz Pojasa Haze, koristeći pešadiju i rakete.

Ovaj napad rezultirao je sa više od 1.200 poginulih i stotinama zarobljenih Izraelaca.

Hamas

Shutterstock

 

Od tada, sukob se nastavio nizom intenzivnih vojnih operacija, uključujući izraelske vazdušne udare i kopnenu ofanzivu.

Sukobi su eskalirali nakon uključivanja Irana i Hezbolaha, čime je sukob prešao lokalne granice i postao regionalna kriza.

Hezbolah, koji ima podršku Irana igra ključnu ulogu u sukobu protiv Izraela, koristeći svoju vojnu moć za napade na izraelske položaje na severu.

U novembru 2023. godine, privremeni prekid vatre omogućio je razmenu talaca i dopremu humanitarne pomoći, ali je rat ponovo izbio početkom 2024. godine. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading