Sarajevo
Foto: Printscreen/Printscreen

Na nalogu iranske provladine medijske organizacije Iran Njuzpejpr, na društvenoj mreži X pojavio se kratak video na kojem se vidi grupa ljudi, uglavnom mladih, kako mašu zastavama Palestine i Bosne i Hercegovine iz automobila poređanih ispred sarajevskoj Vijećnici i uz muziku uzvikujući na arapskom "nema pravog Boga osim Alaha".

Oni su se tamo okupili u utorak uveče nakon što je počeo raketni napad na Izrael.

Još jedan kratki video sa sličnim sadržajem dostupan je na X mreži, a tamo možete videti nekoliko ljudi kako stoje ispred Gradske kuće i mašu sličnim zastavama.

 

 

Ambasador BiH u Teheranu Nijaz Čardaklija je nešto ranije indirektno izrazio razumevanje za napad Irana na Izrael.

"Koliko vidim, Izrael je prešao granicu i to više nije moglo da se toleriše. Prvo atentat ovde, pa atentat na lidera Hezbolaha. Nije se ni očekivalo da će Iran preko toga preći", rekao je Čardaklija za "Dnevni avaz".

U Sarajevu je organizovano nekoliko propalestinskih skupova tamošnjih nevladinih organizacija, kao i onih koji okupljaju državljane arapskih zemalja ili Turske, koji studiraju ili rade u Bosni i Hercegovini.

Nakon jednog takvog skupa u oktobru 2023. godine, ambasador Izraela u BiH Galit Peleg izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da propalestinski protesti redovno isključuju svaku osudu Hamasovog terorizma.

"Ako podržavate Palestince, zašto ne osudite Hamas", napisao je tada Peleg na X-u.

Izrael diplomatski pokriva BiH iz Tirane.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dragi

02.10.2024 14:25

Jedan je bog a svaka vera na svoj način se moli

Mladen

02.10.2024 14:27

Neka Becirovic i Helez formiraju vojsku od mudzahedina u Federaciji i posalju braci hezbulah i hamas jer su oni ratovali u BiH protiv Srba.Bilo bi posteno..