Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Čomski ističe značajan uticaj hrišćanskog cionizma, koji je prethodio jevrejskom cionizmu, posebno među britanskim elitama koje su igrale ulogu u Balfurovoj deklaraciji.

"Usklađivanje biblijskih narativa sa političkim odlukama u Engleskoj i Sjedinjenim Državama naglašava duboke religiozne motive.", kaže Čomski. 

"Pentagon je bio impresioniran vojnim potencijalom Izraela, smatrajući ga vrednom bazom za moć SAD u regionu. Usklađivanje interesa, posebno tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, učvrstilo je blisku vezu.", kaže Čomski.

"Tekuća vojna i obaveštajna saradnja, kao što se vidi u nedavnom sukobu u Gazi, dodatno naglašava ulogu Izraela kao vojnog saveznika, isprepletenu sa verskim i kolonijalnim narativima koji su oblikovali dugogodišnji savez između SAD i Izraela.", dodaje Čomski.

Noam Čomski je poznati američki lingvista, filozof, kognitivni naučnik, istoričar i društveni kritičar. Pored doprinosa lingvistici, Čomski je podjednako poznat po svojim kritičkim analizama savremenih političkih i društvenih pitanja. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading