Aleksandar Vučić u SB UN
Foto: Tanjug/STR (STR)

Počela hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U Njujorku je počela hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog eskalirajuće situacije na Bliskom istoku.

Sednica je sazvana na zahtev Francuske i Izraela. U sastanku učestvuje i generalni sekretar UN Antonio Guteres.
Izraelski ambasador u UN Deni Denon optužio je ranije Iran za pokušaj da uništi Izrael "vatrenim prstenom sa sedam frontova" i pozvao Savet bezbednosti da osudi tu zemlju i da islamsku Revolucionalnu gardu proglasi terorističkom organizacijom.

Pezeškijan doputovao u Katar

Predsednik Irana Masud Pezeškijan doputovao je u Katar u prvu zvaničnu posetu uprkos zatvorenom vazdušnom prostoru zemlje posle napada na Izrael.

Guterešu zabranjeno da kroči u Izrael

Gutereš priznao

AP/Tanjug

 

 

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je danas da zabranjuje generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da uđe u tu zemlju jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael.
- Svako ko ne može nedvosmisleno da osudi gnusni napad Irana na Izrael, kao što su skoro sve zemlje na svetu uradile, ne zaslužuje da kroči na izraelsko tlo - rekao je Kac, prenosi Rojters.
Kac je dodao da će Izrael nastaviti da brani svoje građane i da štiti svoje nacionalno dostojanstvo, "sa Antonijom Guterešem ili bez njega".
Zbog toga što nije glasno istupio protiv Irana, Gutereš je u Izraelu "nepoželjna osoba", zaključio je izraelski ministar.

Sukobi izraelskih vojnika i boraca Hezbolaha

Hezbolah je objavio da je došlo do novih sukoba s izraelskim vojnicima koji su se infiltrirali u libanski grad Maroun al-Ras. Grad je udaljen oko dva kilometra od granice.

Prema Hezbolahu, izraelski vojnici ušli su s istočne strane, a borbe se nastavljaju. Izraelska vojska je objavila da je angažovana u "susretima iz neposredne blizine" u južnom Libanu.
IDF u novom saopštenju piše o operacijama u "nekoliko područja".
- Snage brigade komandosa, uključujući vojnike iz jedinice Egoz, locirale su i uništile infrastrukturu napada Hezbolaha. Trupe su, u saradnji s izraelskim vazdušnim snagama, eliminisale teroriste i demontirale terorističku infrastrukturu precizno navođenim oružjem i napadima iz neposredne blizine - piše u saopštenju.

Oglasio se iranski vrhovni vođa Ali Hamnei

ali hamnej

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei kritikovao je prisustvo američkih i evropskih nacija na Bliskom istoku u svom prvom javnom obraćanju otkako je Teheran ispalio baraž balističkih projektila na Izrael.
Hamnei kaže da je njihovo prisustvo izvor "sukoba, ratova, zabrinutosti i neprijateljstva", ali nije spomenuo raketni napad prethodne noći.

Saudijska Arabija se nada deeskalaciji

Saudijska Arabija se nada deeskalaciji sukoba na Bliskom Istoku i uspostavljanju dijaloga, izjavio je danas ministar ekonomije te zemlje Faisal al-Ibrahim.
Kako je prenela agencija Rojters, Faisal al-Ibrahim je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Berlinu, povodom situacije na Bliskom Istoku nakon iranskog napada na Izrael navođenom raketom, nazvao eskalaciju nesrećnom, ali i da je veoma teško izbeći diskusiju o tome.
- Nadamo se da će mudrost preovladati, da će doći do deeskalacije, da će dijalog doći na red i da će više saradnje biti na globalnom nivou, ali i da ćemo se regionalno posvetiti ovim izazovima - rekao je on.

Indija izdala upozorenje

Indija kaže da je duboko zabrinuta zbog eskalacije na Bliskom istoku i upozorila je svoje građane da ne putuju u Iran. „

- Važno je da sukob ne dobije širu regionalnu dimenziju i apelujemo na to da se sva pitanja rešavaju kroz dijalog i diplomatiju - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u sredu.

Indijskim državljanima je savetovano da izbegavaju sva nebitna putovanja u Iran. „Od onih koji trenutno borave u Iranu se traži da ostanu na oprezu i ostanu u kontaktu sa indijskom ambasadom u Teheranu.

Nigde nije bezbedno

Strahovi su rasli širom Libana u ponedeljak nakon što je Izrael započeo napad na stambenu zgradu u centru Bejruta, označivši novu eskalaciju razorne kampanje bombardovanja za koju lokalni zvaničnici kažu da je već ubilo više od 1.000 ljudi.

„U Libanu nije zagarantovano sigurno mesto“, rekao je Džihan Kaisi, izvršni direktor Unije udruženja za pomoć i razvoj, organizacije koja pomaže raseljenim licima širom zemlje. Prema rečima libanskog premijera, oko milion ljudi je proterano iz svojih domova u poslednjem nasilju .

Oglasila se Bela Kuća

Višemesečni napor Bajdenove administracije da spreči potpuni rat između Izraela i Irana sada je stavljen na najteži test do sada nakon što je Teheran u utorak lansirao baraž balističkih projektila na Izrael.

Administracija je radila danonoćno tokom protekle godine pokušavajući da izbegne direktan sukob između svog saveznika Izraela i Irana.

Ali sada se zvaničnici administracije suočavaju sa potencijalnim najgorim scenarijem, pošto će najnoviji napad Irana neizbežno izazvati odmazdu izraelske vojske.

Takva lančana reakcija bi mogla da povuče Sjedinjene Države, jer pomaže u odbrani Izraela i drugih zemalja u regionu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading