putin
Foto: Tanjug/Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Telo Konstantina Zavizenova (50) pronašao je sinoć njegov sin u seoskoj kući u okrugu Istra u Moskvi, prema državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

Agencije za provođenje zakona izjavile su za tu novinu da se smrt preliminarno smatrala samoubistvom, ali neki sumnjaju u to.

"Zavizenov se opijao nedelju i po pre smrti", piše prokremaljski portal Lenta. Lenta navodi da je njegov sin pronašao poruku i alkohol na stolu u kući, pre nego što je čuo pucanj u drugoj prostoriji kuće. Lenta je takođe objavila da je Zavizenova supruga nedavno uhvatila u vanbračnoj aferi te je podnela zahtev za razvod.

Vest o njegovoj smrti podelio je vozač trka rođen u Ukrajini i politički komentator Igor Suško, koji je izrazio skepticizam prema tvrdnjama o Zavizenovljevom samoubistvu.

 

 

"Konstantin Zavizenov, bivši ministar energetike i industrije uglja za okupiranu 'Narodnu Republiku Lugansk' u Ukrajini, ubijen je u Moskvi hicem iz vatrenog oružja u glavu", napisao je Suško na X-u. "On je imao samo jedan stupanj odvojenosti od samog Putina kroz mafijašku porodicu Kovalčuk", objavio je.

Povezanost s Kovalčukom, kojeg su zvali "Putinovim ličnim bankarom"

Prema ruskom Telegram kanalu Cheka-OGPU—tajnom izvoru vesti za informacije o ruskim političkim ličnostima—od 2010. do 2016. Zavizenov je bio direktor ili direktor upravljanja rizikom u Inter RAO-u, energetskom holdingu sa sedištem u Moskvi.

U vreme Zavizenovljevog imenovanja, kompaniju, jednu od najvećih energetskih kompanija u zemlji, vodio je Boris Kovalčuk, sin Jurija Kovalčuka. Kovalčuk je ruski milijarder, vlasnik kompanije i oligarh, kog je ruski novinar Mihail Zigar, koji je kritikovao ruskog predsednika, opisao kao "de facto drugog čoveka u Rusiji". Radio Liberty, kojeg finansira američka vlada, nazvao ga je "Putinovim ličnim bankarom".

Zavizenov je pre bio ministar geonergetike i industrije uglja za Narodnu Republiku Lugansk, međunarodno nepriznatu separatističku regiju u istočnoj Ukrajini, uspostavljenu 2014. nakon revolucije Majdana u Ukrajini.

Kao član samoproglašene vlade Oblasti, koju je Rusija pripojila 2022., Zavizenov je imenovan na svoju dužnost te godine, a potom se uključio u separatističke aktivnosti u regiji.

Zavizenov bio odgovoran za organizovanje referenduma s ciljem integracije Luganska u Rusiju

Takođe je bio odgovoran za organizovanje referenduma s ciljem integracije Luganska u Rusiju, prema web stranici za praćenje sankcija OpenSanctions.

Iako je smenjen sa svoje dužnosti 2023., njegova uključenost donela mu je mesto na popisu osoba koje su sankcionisale Europska unija, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo i nekoliko drugih zemalja.

Zavizenov je takođe uvršten na Popis ratnih pokretača koji je objavila Agencija za borbu protiv korupcije. Reč je o organizaciji koju je osnovao istaknuti Putinov kritičar Aleksej Navalni, koji je umro u februaru ove godine u ruskom zatvoru.

(Index)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading