Ursula i Starmer
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Starmer, čija je Laburistička partija pobedila na izborima u julu, rekao je da njegova vlada neće tražiti ponovno pregovaranje o sporazumu o Bregzitu na osnovu kojeg Britanija izašla iz Evropske unije 2020. godine, preneo je Rojters.

Međutim, on želi da promeni odnose u nizu oblasti, a Evropska unija deli njegovu želju za zajedničkim bezbednosnim paktom, ali bi pregovori o preprekama u vezi sa kretanje robe i ljudi mogli da budu komplikovaniji.

Britanski premijer priznao je da će biti izazova u razgovorima, ali je rekao da se na sastancima govorilo o okretanju nove stranice odnosa, a ne o upuštanju u goruće teme o kojima bi trebalo raspravljati.

Starmer i Fon der Lajen složili su se da održavaju redovne samite lidera EU i Britanije, a prvi će biti održan početkom 2025.

Oni su se takođe u zajedničkoj izjavi dogovorili da se ponovo sastanu na jesen pre prvog samita, kako bi se "napredovala agenda ojačane saradnje bržim tempom".

U sklopu "resetovanja odnosa sa EU", Starmer je već posetio Berlin, Pariz, Rim i Dablin otkada je izabran za premijera, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading