MAKRON UPUTIO OZBILJNO UPOZORENJE: Evropska Unija bi mogla da umre, na ivici smo veoma važnog trenutka
Foto: EPA/EPA

Vašington i Peking već nadmašuju EU po ekonomskim rezultatima i investicijama, rekao je Makron.

"EU bi mogla umreti, nalazimo se na ivici vrlo važnog trenutka" izjavio je Makron. "Naš stari model je prošlost – previše regulišemo, a premalo ulažemo. Ako ćemo u sledeće dve do tri godine slediti svoju klasičnu agendu, nestaćemo s tržišta."

U aprilu je Makron pozvao na veću integraciju evropske odbrane i upozorio da blok ne može postati vazal SAD-a kada je reč o sigurnosti i vojnim pitanjima.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je u saopštenju bivšeg italijanskog premijera i bivšeg šefa Evropske centralne banke Maria Draghija objavljeno još jedno upozorenje.

"Postoji rizik da naša Evropa umre. Nismo opremljeni za suočavanje s rizicima", rekao je Draghi izlažući svoju viziju za budućnost EU. Draghijev izveštaj takođe poziva vlade EU na veća ulaganja u zajedničke obrambene projekte jer "više ne mogu u potpunosti računati na SAD".

Neke evropske vlade strahuju da bi drugi mandat Donalda Trampa mogao predstavljati rizik za NATO ako pobedi na američkim izborima. Republikanski kandidat izjavio je da bi Putinu i Rusiji dopustio da "rade što god žele" bilo kojoj članici NATO-a koja ne ispunjava ciljeve potrošnje za odbranu.

Makron je 2019. godine NATO nazvao "moždano mrtvim", ističući da Evropljani više ne mogu računati na SAD da će osigurati sigurnosni kišobran protiv pretnji poput agresije Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Beba

03.10.2024 18:34

Ja cu slaviti...To je bila i jeste trula tvorevina