Napad na Navaljnijevog pomoćnika
Foto: AP/Mindaugas Kulbis (STR)

Nedavne optužbe da je kritičar Kremlja naručio napad na kolegu pokojnog lidera opozicije, Alekseja Navalnog, izazvale su dubok jaz unutar već marginalizovane ruske opozicije, jer većina smatra da je incident izdaja, izveštava The Guardian.


U martu je Leonid Volkov, dugogodišnji saradnik Navalnog, brutalno napadnut čekićem ispred svoje kuće u Litvaniji. Napadač je razbio prozor njegovog automobila i više puta ga udario, rezultirajući slomljenom rukom i povredama leve noge. Zapadni zvaničnici i ruska opozicija sumnjali su da je napad, koji se dogodio samo nekoliko nedelja nakon Navalnove kontroverzne smrti u zatvoru, još jedan orkestrirani pokušaj eliminisanja Kremljevih protivnika u inostranstvu.

Napad na Navaljnijevog pomoćnika

Mindaugas Kulbis (STR)

 

 



Prošlog meseca, Navalnijev tim iz Fondacije za borbu protiv korupcije objavio je iznenađujuću istragu koja dovodi u pitanje početnu verziju događaja. Maria Pevčik, šef istražnog odeljenja, optužila je bogatog biznismena i otvorenog kritičara Putina, Leonida Nevzlina, da je angažovao ljude da napadnu Volkova, tvrdeći da je napad proizašao iz neslaganja između njih. Objavili su snimke ekrana navodno prikazujući razgovor u aplikaciji Signal između Nevzlina i njegovog saradnika Anatolija Blinova koji razmatra napad na Volkova. Razgovor je navodno uključivao tajno snimljene fotografije Volkova i drugih članova opozicije, pri čemu je jedna od Nevzlinovih poruka glasila: "vreme je da se rešimo ovog budale."


Nevzlin je demantovao bilo kakvo učešće u napadu, izjavljujući na X platformi, kako su preneli britanski novinari: "Nemam nikakve veze sa napadima na ljude ni na koji način. Pravda će potvrditi besmislenost i potpunu neutemeljenost optužbi protiv mene." Ove optužbe su dovele do unutrašnjih sukoba među prognanim članovima opozicije, pri čemu je Pevčik izrazila teškoće suočavanja sa izdajom koju su doživeli.


Nevzlin, koji je odrekao rusko državljanstvo i trenutno živi u Izraelu, bio je izvršni direktor i partner u kompaniji bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog. Poznat je po finansiranju nekoliko medijskih projekata kritičnih prema Kremlju i podržavajućih Ukrajinu. Njegovi radikalni politički stavovi, uključujući pozive za raspad Rusije kao države, ranije su izazvali trenje sa opozicijom.


Poljske vlasti su saopštile da je Blinov, sa kojim je Nevzlin navodno razgovarao putem Signala, pod istragom zbog tri optužbe, uključujući organizovanje napada na Volkova zbog njegovog političkog identiteta i aktivnosti. Međutim, u njihovom saopštenju nisu pomenuli Nevzlina. Navalnijev tim takođe je optužio Hodorkovskog da je bio svestan navodnog zločina Nevzlina i branio ga tako što je sugerisao da su snimci verovatno fabrikovani od strane FSB-a.


Optužbe protiv Nevzlina dovele su do najznačajnije podele unutar ruske opozicije od početka invazije na Ukrajinu. Pevčik veruje da će ovaj događaj doneti promene u opoziciji, ali ističe važnost govorenja istine, ma koliko tužno i zastrašujuće to bilo.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading