evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je rekao mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Briselske birokrate se spremaju sutra (u petak) da ritualno ubiju buduću konkurentnost evropske privrede... Planirane kaznene tarife EU su u suprotnosti sa interesima evropskih proizvođača automobila i rizične su i opasne za njih... Mađarska će odlučno glasati protiv ovog predloga - rekao je Sijarto u video poruci objavljenoj na društvenoj mreži Fejsbuk.

- Možda smo već videli nagoveštaj ovoga kada su kineske vlasti najavile provere i ograničenja nekih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Zapadnoevropske zemlje izvoze stotine milijardi evra u Kinu svake godine i jasno je da bi neke od ovih izvoznih brojki mogle biti u opasnosti ako će Kinezi uzvratiti - upozorio je on.

Sijarto je ranije više puta izjavljivao da Budimpešta ne podržava ideju o novom hladnom ratu i „gvozdenoj zavesi“ između zemalja Istoka i Zapada i smatra da bi Evropa trebalo da razvije saradnju sa Azijom u cilju izbegavanja ekonomskog kolapsa. Motor velikih ekonomskih promena u svetu, prema njegovim rečima, su zemlje Istoka, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragu

04.10.2024 08:15

Dali su Evropske države toliko slepe i nevide da pomažu Americi i njenoj industriji svoju uniptavaju