Jens Stoltenberg
Foto: EPA/EPA Olivier Matthys

U Belgiji je podneta tužba protiv bivšeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Optužen je za učešće u izbijanju sukoba u Ukrajini protiv Rusije, za napad na bezbednost zemalja Severnoatlantske alijanse, za zločin protiv mira i za nanošenje štete životu i zdravlju grupe ljudi, prenosi sajt „ura.news“.

Ovo je danas saopštio tužilac, istraživač sukoba u Ukrajini i autor knjige o direktnoj odgovornosti Zapada o njegovom izbijanju, francuski državljanin Patrik Pazen na konferenciji za novinare u Briselu. Prema njegovim rečima, tužba je podneta sudu u Briselu 27. septembra, prenosi TASS.

„Jens Stoltenberg učestvovao je u organizovanom planu ili zaveri za sprovođenje konkretnih akcija koje predstavljaju zločine protiv mira“, navodi se u tužbi sopštava TASS. On pruža opsežan argument za pripreme NATO zemalja i Ukrajine za sukob sa Rusijom, uključujući izjave bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o korišćenju sporazuma iz Minska za dobijanje vremena u cilju naoružavanja Kijeva.

Stoltenberg je takođe optužen za sabotiranje diplomatskih napora za sprečavanje sukoba, uključujući neuspeh pregovora NATO-a sa Rusijom o ruskim predlozima za evropsku bezbednost u januaru 2022. godine, koji su trebalo da spreče sukob.

Pazen je optužio bivšeg generalnog sekretara da javno ne govori istinu i negira obećanja NATO-a da se neće širiti na Istok nakon ujedinjenja Nemačke. Ova neistina je sprečila NATO da odbije da prihvati Ukrajinu, što bi takođe sprečilo izbijanje neprijateljstava, prenosi TASS.

Jens Stoltenberg je 1. oktobra napustio mesto generalnog sekretara NATO, prenosi sajt „ura.news“.

(Alo!, ura.news, Politika)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading