putin nazdravlja sa sijem
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Uoči predstojeće zajedničke sednice vlada Slovačke i Ukrajine, Fico je istakao da će na sednici pokrenuti razgovor o ulozi Ukrajine kao tranzitne zemlje za osnovne robe, prenela je agencija TASR.

''Veoma ćemo brinuti o normalnim, prijateljskim vezama sa Ukrajinom, kojoj želimo brz kraj ove nesreće jer je to nesreća za sve'', rekao je Fico i dodao da se svaki rat mora završiti za pregovaračkim stolom.

Naveo je da je postalo jasno da nema vojnog rešenja za taj sukob.

''To postaje evidentno i u izjavama mnogih političara, koji već govore o kompromisima o tome kako navodno Ukrajina mora da se pripremi za neki kompromis koji će povrediti obe strane'', rekao je slovački premijer.

On je istakao da se raduje predstojećoj zajedničkoj sednici.

''Razgovaraćemo ne samo o napretku u mapi puta koju imamo u humanitarnim i drugim oblastima, već se posebno radujem činjenici da ću moći otvoreno da razgovaramo o tome kako da garantujemo da Ukrajina ostane važna tranzitna zemlja za osnovne robe koje su potrebne zapadnoj Evropi'', naveo je Fico.

Ocenio je da između njega i ukrajinskog prmeijera Denisa Šmihala postoji ''dobra hemija'', iako se njihovi stavovi po nekoliko pitanja razlikuju.

''Ali znam da mogu otvoreno da razgovaram o ovim pitanjima sa njim. Razgovaraćemo o tome da li postoje neki modeli kako da se osiguraju tranzitne rute preko Ukrajine do Slovačke, jer se ne radi samo o tome da dobijemo ono što nam je potrebno za naše aktivnosti. Na kraju krajeva, mi već imamo uspostavljeno okruženje, u kojem je Slovačka pre svega tranzitna zemlja'', smatra Fico.

Dodao je da se Slovačka bori protiv ''ogromnog pritiska Evropske komisije da se ništa ne doprema sa istoka na zapad'', prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading