Andrej Plenković i zelenski
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je samit koji će se održati iduće nedelje u Dubrovniku. Na samitu će biti prisutan predsednik Zelenski iz Ukrajine i lideri zemalja jugoistočne Evrope. Glavni dnevni red samita je pružanje podrške Ukrajini i njenom narodu u borbi za slobodu i univerzalne vrednosti. Poseta predsednika Zelenskog izaziva zabrinutost u vezi sa bezbednosnim merama.

Bezbednosni stručnjak Željko Cvrtila istakao je potencijalne bezbednosne pretnje koje mogu nastati tokom posete predsednika Zelenskog. Naglasio je obimne bezbednosne mere koje će biti preduzete, uključujući policiju i verovatnu vazdušnu podršku od vojske. Cvrtila je izrazio poverenje u iskustvo Hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova u obezbeđivanju javnih ličnosti i ukupne bezbednosne aranžmane.

Cvrtila je takođe pomenuo formiranje sedišta za bezbednost radi planiranja i koordinacije detalja bezbednosti, uključujući angažovanje timova za hitne intervencije i raspoređivanje snajperista koji će pokrivati područje gde će se nalaziti predsednik Zelenski. On je naglasio važnost održavanja visokog nivoa bezbednosti, imajući u vidu aktuelni sukob između Ukrajine i Rusije.

Pre posete Zelenskog, hrvatska vlada se suočila sa izazovima u dobijanju odobrenja za vojne misije, posebno u vezi sa podrškom obuke za Ukrajinu. Predsednik Zoran Milanović je uskratio svoj pristanak za jednu od misija, navodeći zabrinutost u vezi sa potencijalnim uključivanjem hrvatskih vojnika u sukob.

Premijer Plenković je kritikovao odluku predsednika Milanovića, ističući netačno predstavljanje činjenica i potrebu za jasnim stavom o usklađenosti Hrvatske sa zapadnim saveznicima. Plenković je pozvao članove parlamenta da pažljivo razmotre svoje glasove o ovom pitanju, ističući značaj odluke i njenih implikacija na međunarodne odnose Hrvatske.

Predsednik Milanović je ponovio svoju posvećenost izbegavanju uključivanja hrvatskih trupa u aktivnosti koje bi mogle eskalirati zemlju u sukob. Potvrdio je svoj stav o prioritetu izbegavanja vojnih angažmana tokom svog predsedničkog mandata.

(24sata.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading