Poplave
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

U Jablanici je stanje majkritičnije.

Zbog ogromne količine padavina koja je izazvala poplave i odrone na putevima u Hercegovini, došlo je do velikih poremećaja u prometu. Obustavljen je promet na cestama oko Jablanice, a jedini način da se iz Sarajeva stigne do Mostara je preko srednje Bosne, piše Klix.ba.

Iz BIHAMK-a je jutros saopšteno da je na magistralnom putu Konjic - Jablanica - Mostar, kao i na putevima: Jablanica - Prozor, Jablanica - Blidinje, Busovača - Kiseljak, Kiseljak - Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, bujičnih poplava i klizišta, zbog čega je promet obustavljen.

Međutim, situacija se i dalje ne smiruje, te je stanje na cestama promenjivo. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni prilikom vožnje dok je Vlada HNK upozorila građane da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu.

S obzirom na to da je glavni putni pravac Sarajevo - Mostar neprohodan za automobile, iz Klixa su pitali BIHAMK za alternativne pravce. Istakli su da je jedini siguran pravac preko srednje Bosne, odnosno preko Bugojna i Kupresa.

Klix.ba navodi da postoji i alternativni pravac i preko istočne Hercegovine, odnosno Foče, Gacka, Trebinja, ali navode i da je u celoj Hercegovini meteorološka situacija takođe vrlo neizvesna.

Uprava Civilne zaštite Federacije BiH dobila je informaciju da je najmanje pet osoba poginulo u poplavama koje su u noći između četvrtka i petka zahvatile delove BiH a u toku su provere kako bi se potvrdilo koliko je tačno stradalih, potvrđeno je u petak.

"Dobili smo informaciju da je pet osoba poginulo u Jablanici ali to još ne možemo službeno potvrditi", izjavila je u Sarajevu glasnogovornica uprave CZ Majda Kovač.

 

 

Jablanica je opština koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj porodičnih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili meštani.

Pretpostavlja se da ima i povređenih, ali njihov broj nije poznat.

Helikopter Oružanih snaga upućen je u Jablanicu, a intervenisao je i EUFOR-ov helikopter koji je spasio dete iz ruševina, javlja Bljesak.info.

Nekoliko gradova u severnom delu Hercegovine i središnjem delu Bosne je poplavljeno, dok je u Jablanici stanje kritično.

 

 

Kako javlja Dnevni avaz, prema prvim informacijama, nestale se najmanje tri osobe na području Donje Jablanice i mesta Zlate.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su potvrdili da im je prijavljeno kako je u mestu Donja Jablanica vodena bujica srušila kuću te da je navodno nestala jedna osoba koju meštani traže.

 

 

Prijavljeno im je da se u mestu Ostrožac betonska podzida srušila na kuću u kojoj je ostala zaglavljena jedna osoba.

Dva i po sata nakon ponoći prijavljeno im je da je u Donjoj Jablanici usled velike bujice jedna osoba nastradala.

 

 

"Službe s čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. Poslan je Zahtev za pomoć OS BiH, na osnovu zahteva Načelnika Opštine Jablanica", navodi se u Izveštaju Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije povodom velikog nevremena kojeg je zahvatilo Konjic i Jablanicu.

- Situacija je krajnje kritična, doslovno ne pamtimo kad je ovako bilo. Posebno su kritične opštine Jablanica i Konjic. U potpunom je prekidu prometna komunikacija, a u delimičnom prekidu i telefonska komunikacija. Došlo je do ozbiljnih odrona, klizišta, imamo informacije da su doneseni i neki mostovi. Ključni apel građanima je da niko od građana ne kreće prema Jablanici i Konjicu. Ugroženi su mnogi životi i to je trenutno je prioritet Stožera civilne zaštite da spasimo te ljude, poručeno je iz Stožera civilne zaštite iz kojih su rekli da imaju potvrde o ljudskim žrtvama, navodi Bljesak.info.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading