Ruska podmornica
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub

Na tržištu se pojavila neobična ponuda - sovjetska podmornica klase Foxtrot, koja je deo istorije Hladnog rata, dostupna je za kupovinu po ceni od 1.5 miliona funti. Ova podmornica, koja je bila u mogućnosti da nosi 22 torpeda, povučena je iz upotrebe od strane Sovjeta 1993. godine. Sa dužinom od 302 stope, ova podmornica je nekada mogla da primi 12 oficira, 10 podoficira i 56 mornara dok plovi okeanima. Mogla je da provede pet dana potpuno potopljena, ali je sa širinom od 25 stopa i gazom od 17 stopa bilo tesno. Podmornica je mogla da se spusti skoro do 1000 stopa ispod nivoa mora i da putuje brzinom od 4 čvora.

Uloga Foxtrot klase podmornica

Ova komunistička kreacija, dizajnirana početkom 50-ih godina, imala je značajnu ulogu u podmorničkom floti Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata. Sovjetska mornarica povukla je svoje poslednje podmornice klase Foxtrot 2000. godine. Pored podmornica, na sajtu prodavaca brodova Mysubmarines.com nalaze se i turističke i istraživačke podmornice, kao i podmornice za ronjenje i podvodne letelice.


Prilika za posedovanje dela istorije

Prema rečima sajta, "Ova podmornica iz sovjetskog doba trenutno zahteva manje prepravke i spremna je za isporuku". Dodaje se: "Model koji je dostupan za prodaju pruža jedinstvenu priliku da se poseduje deo pomorske istorije, pružajući uvid u život podmorničara i stratešku vojnu tehnologiju 20. veka." Prva podmornica klase Foxtrot, poznata i kao Projekat 641, stupila je u službu 1958. godine. Brodovi su imali dužinu od 295 stopa i pokretani su sa tri Kolomna 2D42M dizel motora snage 2000 konjskih snaga i tri električna motora.

Uloga Foxtrot klase podmornica tokom Hladnog rata

Podmornice klase Foxtrot odigrale su ključnu ulogu u Sovjetskoj mornarici tokom Hladnog rata. Četiri podmornice klase Foxtrot naoružane nuklearnim oružjem bile su raspoređene, pri čemu je jedna od njih bila veoma blizu lansiranja nuklearnog torpeda protiv američkih snaga. Vašington i Moskva doveli su se do ivice potpunog rata kada je kapetan sovjetske podmornice greškom mislio da su napadnuti. Kada je shvatio da američki brodovi zapravo samo signaliziraju, a ne napadaju, povukao se. Jedno od poslednjih aktivnih plovila, Zaporizhia, zarobljeno je od strane ruskih snaga tokom aneksije Krima 2014. godine.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading