talibani
Foto: Printscreen/YouTube/ Al Jazeera English

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je odluka o uklanjanju talibana s liste terorističkih organizacija "doneta na najvišem nivou", objavio je danas TASS. 


Odluku je potrebno popratiti zakonskim procedurama kako bi postala zakonita, rekao je predstavnik ruskog predsednika za Avganistan, Zamir Kabulov.


Putin je u maju izjavio da Rusija afganistanski talibanski pokret smatra saveznikom u borbi protiv terorizma. 


Rusija polako gradi veze s talibanima otkako su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021, nakon što su se snage predvođene SAD povukle nakon 20 godina rata, ali pokret je još uvek zvanično zabranjen u Rusiji.
Nijedna država nije formalno priznala talibane kao legitimno vođstvo zemlje, iako su Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati prihvatili njihove ambasadore. 
Rusija je talibane na svoju listu terorističkih organizacija dodala 2003. godine. Njihovo uklanjanje bio bi važan korak Moskve prema normalizaciji odnosa s Avganistanom.


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva uverena u potrebu održavanja "pragmatičnog dijaloga" sa sadašnjom avganistanskom vladom. 


"Očigledno je da je nemoguće da se reše problemi, a čak ni da se razgovara o avganistanskom rešenju bez Kabula. Moskva će nastaviti svoj smer razvoja političkih, trgovinskih i ekonomskih veza s Kabulom", rekao je Lavrov u Moskvi na sastanku sa svojim avganistanskim kolegom Amirom Hanom Mutakijem i predstavnicima susednih zemalja.
Iako nije javno spomenuo talibane, pohvalio je sadašnje avganistansko vođstvo za napore u suzbijanju proizvodnje droge i borbu protiv Islamske države, koja je u Rusiji zabranjena. 
Rekao je da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da vrate zaplenjenu imovinu u Avganistan.


Lavrov je takođe pozvao na povećanje humanitarne pomoći Avganistanu i najavio da će Rusija da nastavi da šalje hranu.
Rusija ima problematičnu istoriju sa Avganistanom, gde je sovjetska vojska izvršila invaziju 1979. kako bi podržala promoskovsku vladu, ali se povukla 10 godina kasnije nakon što je podnela teške gubitke, koje su joj naneli mudžahedinski borci.
Rusija i njeni postsovjetski susedi bili su izloženi stalnim napadima islamističkih militantnih grupa povezanih s Avganistanom, i to poslednji put u martu ove godine, kada je 145 ljudi ubijeno u napadu na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading