britanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Argentina namerava da povrati pun suverenitet nad Foklandskim (Malvinskim) ostrvima, izjavila je ministarka spoljnih poslova te zemlje Dajana Mondino na društvenoj mreži Iks, usred odluke Londona da suverenitet nad arhipelagom Čagos u Indijskom okeanu prenese na Mauricijus.

- Građani Mauricijusa su uspeli da povrate teritoriju Čagos. Ova prekretnica označava kraj poslednje engleske kolonije u Africi . Pozdravljamo ovaj korak -rekla je Mondino i dodala:

- Prateći put koji smo započeli, sa konkretnom akcijom, a ne praznom retorikom, vratićemo puni suverenitet nad našim Malvinskim ostrvima“, napisala je ona.

Guvernerka Foklandskih ostrva Alison Blejk ranije je izjavila da su britanske vlasti, na pozadini sporazuma o prenosu suvereniteta Čagos na Mauricijus, još jednom potvrdile da ne nameravaju da odustanu od kontrole nad Foklandima.

London pristao da preda ostrva Čagos Mauricijusu

Britanija je u četvrtak objavila da prenosi suverenitet nad ostrvima Čagos u Indijskom okeanu na Mauricijus. Istovremeno, London će zadržati kontrolu nad britansko-američkom bazom na najvećem ostrvu Dijego Garsija 99 godina.

Sporazum je usledio posle rundi pregovora koji su počeli 2022. godine, nakon što su Međunarodni sud pravde, (ICJ), Generalnea skupština UN i Međunarodni sud za pomorsko pravo (ITLOS) 2019. i 2021. godine priznali argumente Mauricijusa za suverenitet nad arhipelagom Čagos, prenosi Gardijan.

Folklandski rat

Pre 42 godine Argentina je nakratko zauzela južnoatlantski arhipelag, prekomorsku britansku teritorija. Britanci kontrolišu ostrva od 1833. godine, ali Argentina zadržava svoja prava na Foklande kao stvar ponosa. I iako je referendum o suverenitetu 2013. otkrio da je skoro celo stanovništvo ostvrva glasalo za ostanak kao deo britanske teritorije, status suvereniteta je u srži tekućeg spora u Velikoj Britaniji.

U aprilu 1982. Argentina je zauzela ostrvo silom - i nakon toga izgubila kratak rat od Ujedinjenog Kraljevstva.

(Alo!, The Guardian)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading