Poplava u Jablanici
Foto: EPA/EPA Ilustracija

Malo mesto Donja Jablanica u opštini Jablanica teško je pogođeno katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, danas je posetio područje kako bi lično procenio situaciju. Prema izveštajima Avaza, Helez je otkrio da su inženjerske jedinice Oružanih snaga BiH ušle u Donju Jablanicu sa tri pravca i aktivno učestvuju u operacijama traganja i spasavanja. Takođe, četiri helikoptera su spremna za potencijalnu evakuaciju povređenih.

Ministar Helez opisao je uznemirujuće događaje, izjavivši: "Reka je probila vrh, planinu iznad tog mesta, stigla do kamenoloma gde se formirala akumulacija vode, koja je potom probila branu i odnela selo Zlate kao da nikada nije ni postojalo. Sada je to kamen, blato i drveće." Takođe je opisao tragičan incident gde je mladić izgubio život spasavajući deset osoba. Ministarov izveštaj osvetljava čitavu pustoš i gubitke uzrokovane poplavama u Donjoj Jablanici.

Naglašavajući logističke izazove, Helez je pominjao upotrebu helikoptera za transport generatora do repetitorskih stanica radi obnavljanja signala mobilne mreže na tom području. Ovaj ključni korak ima za cilj olakšavanje komunikacije i koordinacije napora za spasavanje na pogođenom području.

Usred srceparajućih priča, Muhamed Begović iz Jablanice podelio je svoje tragično iskustvo sa Avazom. On je opisao naglost katastrofe, izjavivši: "Sve se dogodilo u roku od 15 minuta. U kući su bili moj sin, snaha, supruga, unuk i unuka. Počeli smo napuštati kuću. Moj sin je bio iza mene, okrenuo se, i u trenutku je došao ogroman talas. Bio je visok barem tri metra, i samo je nestao." Uprkos gubitku sina, Begović je izrazio zahvalnost za podršku koju je dobio od socijalnih službi, ističući da se zajednica udružila kako bi pružila sklonište i pomoć onima koji su pogođeni poplavama.

Učešće kamenoloma u katastrofi takođe je došlo u prvi plan. Izveštaji sa Istraga.ba detaljno su opisali kako se taloženje sedimenta u kamenolomu navodno izazvalo lavinu, zatrpanje nekoliko kuća u Donjoj Jablanici i nestanak celih porodica. Izveštaji meštana koji su prethodno izrazili zabrinutost zbog problema sa kamenolomom ističu potrebu za sveobuhvatnim istragama događaja koji su se odigrali.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading