VEZE IZMEĐU KINE I SEVERNE KOREJE NIKAD JAČE! Tadicionalno prijateljstvo izdržalo test vremena i globalnih izazova
Foto: EPA/AP/Andy Wong

Predsednik Kine Si Đinping i lider Severne Koreje Kim Džong Un istakli su u porukama razmenjenim povodom 75. godišnjice diplomatskih odnosa između dve zemlje da se nadaju da će veze između njih biti ojačane.

Si Đinping je u poruci Kim Džong Unu istakao da uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje pre 75 godina ima epohalni značaj i da su se Kina i Severna Koreja podržavale u jačanju narodne vlasti i očuvanju nacionalnog suvereniteta, jačanju saradnje i unapređenju socijalističke izgradnje. On je dodao da je tradicionalno prijateljstvo Kine i Severne Koreje izdržalo test vremena i globalnih izazova, navodi Sinhua.

Prema njegovim rečima, Kina je spremna da zajednički promoviše "stabilan i dalji napredak socijalizma u dve zemlje".

Lider Severne Koreje Kim Džong Un naveo je u poruci da su tokom proteklih 75 godina dve partije i dve zemlje održale čvrsto uverenje u legitimnost svojih ciljeva, "prevazilazeći razne testove i izazove i hrabro napredujući na putu socijalizma". On je dodao da je u fundamentalnom interesu obe zemlje da kontinuirano unapređuju i razvijaju uzajamno prijateljstvo koje ima bogatu istoriju, prenela je zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA.

Kim je istakao da će njegova vlada nastojati da konsoliduje i razvije prijateljske odnose i saradnju između dve zemlje.

Agencija AP navodi da je odnos Kine i Severne Koreje od uspostavljanja diplomatskih odnosa 6. oktobra 1949. godine često opisivan kao veoma blizak.

Sumnja se da Kina, najveći trgovinski partner Severne Koreje i glavni izvor preko potrebne pomoći za Pjongjang, izbegava potpuno sprovođenje sankcija Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje i tajno šalje pomoć kako bi pomogla svom osiromašenom susedu, navodi AP.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading