Napad Irana na Izrael
Foto: AP/Tanjug/ AP

Politikolog Zoran Milosavljević ocenio je da ne postoje neka veća razmimoilaženja u stavovima SAD i Izraela i naveo da te dve države ne mogu jedna bez druge.

"Ne kaže se, sasvim slučajno, da je jedini pravi saveznik SAD-a Izrael", rekao je Milosavljević za Tanjug. Dodao je da se suština odnosa između njih neće menjati, ali da bi neke tenzije mogle da postoje zbog američkih unutarpolitičkih nesuglasica, između republikanaca i demokrata, kao i drugih centara moći. Ocenio je da se nedovoljno govori o tome da je Izrael, pored Libana i Irana, napao i rusku vojnu bazu u Siriji.

"Izrael itekako ima dugoročne planove, a s druge strane, pogledajte u kakvom problemu se Rusija nalazi sada. Rusiju udaraju i iz tog dela. Turska itekako gleda razvoj situacije. Situacija će se komplikovati i ne vidim da će to brzo da se završava", zaključio je Milosavljević.

Darko Trifunović sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost ističe da nije Hamas samostalno doneo odluku da napadne 7. oktobra Izrael, navodeći da se situcija na Bliskom Istoku treba posmatrati šire, kroz niz savezništva koja postoje na tom prostoru.

"Videli ste da Izrael brane čak i jordanski avioni, pazite, sunitska zemlja. Sa druge strane imate Iran i njegove proksije, to su Hamas, Hezbolah, Huti, ali ne zaboravite iransku mrežu u Siriji, u Iraku, u Bahreinu, u Bosni. I Hamas je jedina teroristička organizacija sunita koja je u mreži šitskog Irana, a Iran je najbliži partner Rusiji. Rusija je u Gazi imala svoj centar. Taj centar je vodio unuk Primakova. Trenirali su, odvodili su palestince-hamasovce", rekao je Trifunović za Tanjug.

Dodao je da je Izrael 7. oktobra napadnut sa dva fronta, uključujući i napad Hezbolaha sa severa i ocenio da bi se moglo govoriti i o puču unutar Izraela u tim danima.

"Velike službe greše, ali su u mogućnosti da svoje greške na neki način isprave", ocenio je Trifunović.

On je rekao da će i premijer Izraela Benjamin Netanjahu morati jednog dana da objasni kako je došlo do napada sedmog oktobra i upitao ko su ljudi koji su godinama ulazili u Izrael, a navodno su Jevreji iz bivšeg Sovjetskog saveza.

Prema njegovim rečima, Iran je, po nalogu Rusije, uvukao Hezbolah i Liban u nenormalno stradanje. Trifunović je dodao da su pripadnici Hamasa žrtvovali palestinski narod u ime svojih mentora, objašnjavajući da je sunitski svet zato ostao pasivan.

Kada je sitacija u Iranu u pitanju, ocenio je da tamo postoji rascep, odnosno da postoji više frakcija u vladajućoj partiji.

"Novi predsednik očigledno razume da je Iran sebe stavio visoko na lestvicu meta SAD-a, svojim isporukama dronova, raketa Rusima, protiv Ukrajine. Zato su visoki zvaničnici Amerike trenutno u Izraelu, razmatra se šta će gađati u Iranu i... i kada će ga gađati. Ono što nas treba da zabrine, to je da je zbog iransko-ruske strukture Hezbolaha, čitav Liban uvučen u rat sa Izraelom", zaključio je Trifunović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading