američka mornarica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su tokom prošle godine pojačale svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku, a uskoro dolaze i vazdušna pojačanja, piše američka medijska kompanija CNN, pružajući pregled pozicija američkih snaga, spremnih da pomognu savezniku Izraelu i zaštiti Američki interesi u regionu.

- Nikada nećemo oklevati da zaštitimo naše snage i interese na Bliskom istoku i da podržimo odbranu Izraela i naših partnera u regionu - ponovio je nedavno američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, nakon što su američke snage ponovo krenule da pomognu u odbrani Izraela. To je bio drugi put ove godine da su američke snage pomogle Izraelu da presretne rakete iz Irana.

Podrška SAD Izraelu ključna za bezbednost 

Analitičari primećuju da je podrška SAD Izraelu ključna za bezbednost zemlje, bez obzira na superiornost izraelske vojne obuke, opreme, finansija i obaveštajnog aparata u odnosu na susedne zemlje. Osim toga, američke snage deluju kao sredstvo odvraćanja od napada na Izrael, koji od svog nastanka postoji u neprijateljskom okruženju. 1. oktobra, u utorak, dva razarača američke mornarice u istočnom Mediteranu ispalila su otprilike 12 presretača sa ciljem da zaustave skoro 200 iranskih projektila ispaljenih na Izrael u znak odmazde za napad na Liban.

- Ponosan sam na veštinu i hrabrost američkih snaga - prokomentarisao je tada Ostin.

Američke snage su i same bile meta više puta ranije ove godine. Lokalne militantne grupe, koje uglavnom finansira Iran, izvele su napade niskog intenziteta na američke ciljeve u Iraku i Siriji. Ti napadi su se smanjili poslednjih meseci, piše CNN. Međutim, danas region pleše na ivici ponora i u toku je neviđena eskalacija sukoba.

Do avgusta ukupan broj američkih vojnika na Bliskom istoku bio je oko 40.000. Ipak, SAD žele da jasno stave do znanja da bi napadi velikih razmera izazvali snažan odgovor.

Početkom avgusta Pentagon je najavio raspoređivanje nosača aviona Abraham Linkoln (USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group - CSG) u region, koji je stigao kasnije tog meseca. Udarnu grupu čine hiljade mornara i marinaca, raspoređenih na tri razarača i krilo nosača aviona.

Početkom oktobra u Omanskom zalivu nalazili su se nosač aviona Linkoln, njegovo "krilo" (koje se sastoji od osam eskadrila) i O'Kane, jedan od razarača sa navođenim raketama u pomenutoj udarnoj grupi. U Crvenom moru su dejstvovali ratni brodovi Spruance i Frank E. Petersen Jr., takođe razarači koji su deo udarne grupe. Udarne grupe poput Abrahama Linkolna ključne su komponente američke pomorske moći.

Pored vatrene moći koju je donela Linkoln udarna grupa, mornarica ima još nekoliko razarača i dodatnih mogućnosti u regionu.

Amfibijska borbena grupa (ARG) "Wasp", specijalizovana za vojne operacije more-kopno (koja uključuje humanitarne misije), i 24. jedinica marinaca (MEU), dizajnirana za brzu mobilizaciju i fleksibilnost, sastoji se od približno 4.500 mornara i marinaca.

MEU je jedna od glavnih američkih snaga za reagovanje na krize; jedan od njenih ključnih zadataka je sposobnost da izvrši evakuaciju civila, odnosno američkih državljana. MEU je 2006. evakuisao hiljade Amerikanaca iz Libana nakon izbijanja prethodnog rata između Izraela i Libana.

Početkom oktobra, snage RG i MEU - kao i ratni brodovi "Bulkeley", "Cole" i "Arleigh Burke" – delovale su u istočnom Mediteranu. Brodovi "Murphy", "Indianapolis" i "Stockdale" delovali su u Crvenom moru.

S obzirom na to da su brojne vazduhoplovne snage već u regionu – uključujući lovce, transportne avione i tankere – Pentagon je pre nedelju dana objavio da šalje dodatne vazduhoplovne snage na Bliski istok.

Zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing rekla je prošlog ponedeljka da će to uključivati avione F-22, F-16, F-15E i A-10 sa povezanim osobljem. Reč je o dodatnih nekoliko hiljada vojnika. Centralna komanda SAD saopštila je prošlog utorka da je jedna eskadrila aviona već stigla u region, a da su još tri na putu.

Pored toga, američka vojska ima hiljade konvencionalnih kopnenih trupa na Bliskom istoku, protivvazdušnu odbranu i artiljeriju, uključujući raketne sisteme Patriot, sisteme protiv bespilotnih letelica i visoko pokretne višecevne raketne sisteme (HIMARS).

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading