semi baso
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Progerija, takođe poznata kao Hačinson-Gilfordov sindrom (HGPS), dovodi do brzog starenja ljudi, što ih dovodi do toga da izgledaju stariji nego što jesu, sa smanjenim kvalitetom života i očekivanim životnim vekom od samo 13,5 godina bez lečenja, navodi se na veb stranici udruženja, piše Rojters.

Pogađa jednog od osam miliona rođenih ljudi, a u svetu se javlja jedan na svakih 20 miliona.

Rođen 1995. godine u Šiju, u severnoj italijanskoj oblasti Veneto, Basu je dijagnostikovana progerija u dobi od dve godine. On i njegovi roditelji su 2005. godine osnovali italijansko udruženje progerije.

Postao je poznat kroz dokumentarni film "Semijevo putovanje" (Sammi's Journey), koji priča o njegovom putovanju Rutom 66 u Sjedinjenim Državama, od Čikaga do Los Anđelesa, sa roditeljima i jednim od njegovih najboljih prijatelja, Rikardom.

- Danas se naše svetlo, naš vodič, ugasilo. Hvala Semi što nas čini delom ovog divnog života - napisalo je udruženje na svojoj Instagram stranici.

U svetu postoji samo 130 priznatih slučajeva klasične progerije, od kojih su četiri u Italiji.

Međutim, italijansko udruženje za progeriju procenilo je da bi moglo biti čak 350 slučajeva jer im je teško ući u trag, posebno u zemljama u razvoju.

(Reuters)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading