NATO
Foto: EPA/Foto: EPA/FILIP SINGER

Pored litvanske vojske, u vežbama će učestvovati i pripadnici oružanih snaga Belgije, Češke, SAD, Luksemburga, Norveške, Holandije i Nemačke.

Kako prenosi ukrajinski list "Evropska pravda", vežbe će se održati na poligonu "General Silvestras Žukauskas", a u njima će učestvovati više od 3.200 litvanskih i savezničkih vojnika i koristiće se 700 komada vojne opreme.

Tokom vežbi uvežbavaće se planiranje i izvođenje ofanzivnih i odbrambenih operacija, kao i interakcija između jedinica.

Građani litvanskih okruga oko zone izvođenja vojnih manevara upozoreni su na kretanje vojne tehnike na putevima tokom trajanja vežbe.

Vežbe "Gvozdeni vuk" održavaju se svake godine u proleće i jesen sa ciljem procene borbene gotovosti bataljona koji su u sastavu pešadijske brigade "Gvozdeni vuk" i pune integracije borbene grupe isturenog prisustva snaga NATO-a.

Proteklog vikenda održana je evaluaciona terenska taktička obuka "Jesenji strelac 2024" u regionu Alitus u Litvaniji, u organizaciji Prve divizije Litvanskog streljačkog saveza "Antanas Juozapavičijus".

U periodu od 26. do 28. septembra u nemačkoj luci Hamburg održana je obuka nemačkih vojnika pod šifrovanim nazivom "Red Storm Alfa", osmišljena za uvežbavanje zaštite kritične infrastrukture.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

07.10.2024 09:57

Litvanija čačka mečku i provocira je, samo neka sluša zapad, sledi i propast!!!!.