rat u izraelu
Foto: Alo/Foto: Profimedia

Borci brigada Al-Kasam, vojnog krila pokreta otpora Hamas sa sedištem u pojasu Gaze, gađali su ciljeve raketama Radžum kalibra 114 milimetara, preneo je Almasirah.net.

Na meti napada su bili vojna baza u blizini Sufe u severozapadnoj pustinji Negev, "neprijateljska okupljanja" na prelazu Rafa u Gazi, objekat kod ilegalnog naselja Holit u blizini priobalnog dela i vojni operativni centar Kerem Šalom.

Pre nego što su izvršile odmazdu, brigade su objavile saopštenje u kojem pozdravljaju "Potop Al-Akse", koju su izveli njeni pripadnici i njihovi saborci iz brigada Al-Kuds, vojnog krila pokreta otpora Islamski džihad.

Rano ujutro 7. oktobra 2023. godine palestinski Hamas je, uz podršku Narodnog fronta za oslobođenje Palestine i Islamskog džihada, izvršio upad u Izrael iz Pojasa Gaze.

Hamas je izabrao da napad izvrši na dan kada je 1973. godine izbio rat, u trenutku kada se u Izraelu obeležavao Jom Kipur - jedan od najvažnijih jevrejskih praznika.

U napadu Hamasa 7. oktobra 2023. godine poginulo je najmanje 1.200 ljudi, a u ratu koji i dalje traje do kraja septembra ove godine poginulo je više od 43.000 osoba, od čega 41.431 Palestinac, većinom u Pojasu Gaze.

Više od polovine objekata u pojasu Gaze je uništeno, a gotovo celokupno stanovništvo Gaze je raseljeno, približno 2,3 miliona ljudi.

Hamas gađao i Tel Aviv

Oružano krilo Hamasa saopštilo je danas da je bombardovalo grad u centralnom Izraelu baražom raketa "makadmeh M90".

 

Hamas je na Telegramu objavio da je taj napad izveo u okviru tekućih borbi radi iscrpljivanja Izraela i da to predstavlja odgovor na, kako se navodi, "izraelske masakre nad civilima i namerno raseljavanje" palestinskog naroda, prenela je "Al Džazira".

Izraelska vojska je saopštila da su u centralnom Izraelu aktivirana upozorenja na vazdušnu opasnost, a izraelski Kanal 12 javio je da vojska detektovala lansiranje pet raketa prema Tel Avivu i obližnjim gradovima, uključujući Holon i Bat Jam.

Hezbolah raketirao sever Izraela, Izrael Bejrut

Rakete libanske militantne grupe Hezbolah pogodile su Haifu, treći po veličini grad u Izraelu, saopštila je rano jutros izraelska policija, a izraelski mediji su preneli da je deset osoba povređeno na severu zemlje.

Hezbolah je saopštio da je salvom raketa ciljao vojnu bazu južno od Haife, a u medijskim izveštajima se navodi da su dve rakete pogodile Haifu, prenosi Rojters.

Policija u tom gradu saopštila je da je u napadu oštećeno nekoliko objekata i da je primljeno nekoliko dojava o lakše povređenima koji su prevezeni u obližnju bolnicu.

U međuvremenu, izraelska vojska (IDF) je saopštila da su avioni ratnog vazduhoplovstva pogodili ciljeve koji pripadaju Hezbolahovom obaveštajnom štabu u Bejrutu, uključujući infrastrukturu za prikupljanje obaveštajnih podataka, komandne i druge objekte.

Tokom proteklih nekoliko sati, u vazdušnim napadima pogođena su skladišta oružja Hezbolaha u području Bejruta, navodi se u saopštenju IDF-a i naglašava da su nakon napada uočene sekundarne eksplozije što, kako se navodi, ukazuje na prisustvo naoružanja.

U izraelskim vazdušnim napadima takođe su pogođena Hezbolahova uporišta na jugu Libana i u oblasti doline Beka uključujući skladišta oružja, infrastrukturne objekte, komandni centar i raketnu lansirnu rampu, dodaje se u saopštenju IDF-a.

U vazdušnom napadu Izraela na zgradu libanske opštine u Barahitu poginulo 10 vatrogasaca

Operativni centar za vanredne situacije Ministarstva javnog zdravlja danas je osudilo izraelski vazdušni napad na zgradu opštine u Barahitu na jugu Libana u kome je poginulo 10 vatrogasaca.

"Izraelski neprijatelj dodaje još jedan ratni zločin svojoj dugoj listi zlodela napadajući vatrogasce i bolničare u južnom Libanu, pokazujući nasilje i nehumanost bez presedana", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, prenela je agencija NNA.

Prema navodima Ministarstva, ovi pojedinci su bili angažovani isključivo u humanitarnim i spasilačkim misijama, daleko od bilo kakvih borbenih aktivnosti.

Vazdušni napad na zgradu Zajednice opština Bint Džbeil u gradu Barahitu u nedelju doveo je do masakra vatrogasaca koji su tamo bili stacionirani i pripremali se da izvrše spasilačke misije.

"Početni danak napada je mučeništvo 10 vatrogasaca, a napori na uklanjanju ruševina sa teško oštećenog objekta još traju", stoji u saopštenju.

Netanjahu sazvao hitan bezbednosni brifing

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je danas bezbednosni brifing nakon sastanka vlade povodom obeležavanja godišnjice napada 7. oktobra, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

Portal navodi i da se čini da je sastanak hitan, jer je zakazani susret između ministra za strateška pitanja Rona Dermera i francuskog ministra spoljnih poslova Žan -Noela Baroa odložen u poslednjem trenutku.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading