eksplozija
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen, ilustracija

Ovaj korak bi mogao da ublaži tenzije na Južnom Kavkazu opterećenom konfliktima, prenosi Rojters.

Dve zemlje su angažovane u mirovnim pregovorima tokom protekle godine, otkako je Azerbejdžan ponovo preuzeo u septembru 2023. bivši otcepljeni region Nagorno Karabah posle 30 godina njegove de fakto nezavisnosti, primoravši gotovo čitavu jermensku populaciju od oko 100.000 da pobegne u Jermeniju.

Mirovni pregovori su obeleženi tenzijama, pri čemu obe strane proteklih nedelja optužuju jedna drugu za nezainteresovanost oko potpisivanja sporazuma kojim bi se okončao njihov konflikt koji traje više od tri decenije, a započeo je pre nego što su obe zemlje stekle nezavisnost od Moskve.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je u govoru u petak optužio Jermeniju da nije iskrena u vezi želje da se sporazum realizuje, kao i da se ponovo naoružava za nove borbe, upozorivši je da prestane sa tim opasnim igrama.

Jermenski predsednik Vahagn Hačaturijan je, međutim, danas izjavio da se Jerevan nada da će Azerbejdžan potpisati 16 odredaba sporazuma pre konferencije o klimatskim promenama COP29 koja će biti održana u Bakuu od 11. do 22. novembra.

"Da zavisi samo od nas, mi bismo to potpisali odmah sada, danas", rekao je on na marginama Konferencije o održivosti u Hamburgu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading