dete ubica
Foto: Alo/Profimedia

Dugotrajni ratovi policije i mafije u Marseju ponovo su u centru pažnje nakon što je 14-godišnji dečak navodno angažovan kao ubica preko društvenih mreža. Njemu su zatvorenici obećali 50.000 evra da izvrši ubistvo iz osvete.

Tinejdžera je regrutovao 23-godišnji zatvorenik koji je kasnije pozvao policiju iz svoje zatvorske ćelije da prijavi dečaka nakon što je navodno ubio 36-godišnjeg muškarca.

Otvorena je istraga ubistva i zavere za ubistvo od strane kriminalne grupe. Policija pokušava da utvrdi zašto je zatvorenik policiji prijavio svog regruta.

Narko-bande regrutuju tinejdžere za ubistva

Tužilac Marseja Nikolas Beson opisao je najnoviji incident kao „neviđeno divljaštvo“ na konferenciji za novinare, rekavši da su dva nedavna zločina u koje su umešani tinejdžeri pokazala da narko-ratovi uvlače „ultra-mlade“, koje su regrutovale bande da vrše sve nasilnije zločine. Rekao je da je došlo do "potpunog gubitka orijentacije" tinejdžera koji su umešani u zločine.

Žrtva je taksista (36), koji je u Marseju bio poznat kao fudbaler amater. On je pronađen mrtav sa rupom od metka na glavi. Njegovo telo nađeno je u automobilu nedaleko od glavne gradske železničke stanice. Tužilac je naveo da nema nikakve veze sa trgovinom drogom u tom mediteranskom lučkom gradu. Iako je „hladnokrvno upucan“ u potiljak, veruje se da nije bio primarna meta.

- Zatvorenik je regrutovao 14-godišnjeg maloletnika i i organizovao logistiku da se on pokupi kolima i odveze u hotelsku sobu u Marseju. Mladić je nosio svoj revolver 357 Magnum - rekao je tužilac Beson.

Ubistvo iz osvete

Dečak je navodno dobio instrukcije da izvrši ubistvo i rečeno mu je da putuje automobilom. Zamolio je vozača da sačeka, a kada je ovaj odbio, dečak mu je pucao u potiljak, saopštile su vlasti.

Četrnaestogodišnjak je tada navodno pobegao sa lica mesta i sakrio se u blizini, pozivajući svoje prijatelje, moleći ih da dođu po njega. Ali umesto toga, zatvorenik koji je naredio ubistvo pozvao je policiju da prijavi dečaka, dajući im tačnu lokaciju, rekao je tužilac. Dečak je uhapšen i bio je na ispitivanju.

Beson je rekao da tačan razlog zbog kojeg je zatvorenik pozvao policiju i rekao da je delovao za narko-bandu ostaje nepoznat.

Tužilac je rekao da je 14-godišnji dečak angažovan da izvrši ubistvo iz osvete zbog smrti 15-godišnjaka koje se dogodilo prošle nedelje.

Isti zatvorenik je prošle nedelje kontaktirao 15-godišnjeg dečaka rekavši da će mu platiti 2.000 evra da zaplaši konkurenta iz rivalske narko-bande tako što će mu zapaliti vrata. Dečak je dobio zadatak da puca na vrata čoveka i da ih zapali.

Ali, tinejdžera su primetili članovi rivalske bande za koje je tužilac rekao da su ga „uboli 50 puta“, a zatim ga zapalili i ubili.

Četrnaestogodišnji dečak je zatim navodno angažovan nekoliko dana kasnije da osveti to ubistvo.

Marsej - leglo kriminala

Marsej, drugi po veličini grad u Francuskoj, takođe je jedan od najsiromašnijih u Francuskoj i pogođen je nasiljem narko-bandi, što je predsednik Emanuel Makron obećao da će iskoreniti. Grad je poslednjih godina bio uporište rata za kontrolu visoko profitabilnog tržišta droge između različitih klanova. Beson je rekao da su žrtve i počinioci ovakvih zločina sve mlađi.

Dva poslednja smrtna slučaja znače da je broj ubistava vezanih za tržište droge u Marseju porastao na 17 od početka godine.

Četrdeset devet ljudi je ubijeno u nasilju vezanom za drogu u ovom gradu 2023. godine.

(Gardijan)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading